Jan van Aardenne en Henk Post. Foto: Alize Hillebrink
Jan van Aardenne en Henk Post. Foto: Alize Hillebrink

Zutphense Leeuwen november 2019 - Henk Post en Jan van Aardenne: 'We leren veel van de straat'

Algemeen De Zutphense Leeuw

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense leeuw is een schriftelijke onderscheiding voor deze helden. De Zutphense Leeuwen van deze maand zijn Henk Post en Jan van Aardenne.

Ze noemen zich de vitalo's, Henk Post (75) en Jan van Aardenne (70) prikken er iedere zondag op los. Gewapend met grijpers en handschoenen rapen ze het zwerfafval van de straten in de Zutphense binnenstad.

Jan: "We kennen elkaar van de straat!"
Henk: "Jan zag mij lopen als hij de hond ging uitlaten. 'Ik help jou mee' zei hij."
Jan: "Met z'n tweeën is het een stuk gezelliger."
Henk: "Elke zondagochtend vaste prik, doen we onze ronde. En dan rapen we twee zakken afval per keer. Van peuk tot smartphone. We vinden van alles."
Jan: "Een mooie, warme en droge zaterdagavond betekent voor ons meer werk. Is het een regenachtige zaterdagavond geweest, dan is er veel minder afval."
Henk: "Het is hoofdzakelijk de rommel van het stappubliek, vandaar de zondagochtend. Het is voor mij het mooiste moment van de week. De stad is stil, de zon komt op. Ik vind het altijd een mooi moment."
Jan: "Henk is heel gemotiveerd, want om half tien wacht hem thuis een lekker ontbijt."
Henk: "Jan is fanatiek. We houden elkaar scherp."
Jan: "Henk heeft echt gemeenschapszin. Ook andere dingen op straat vallen hem op."
Henk: "Een omgevallen fiets zet ik rechtop. Hangjongeren, daar ga ik mee in gesprek."
Jan: "Je moet je niet opwinden over wat je tegenkomt op straat."
Henk: "We vinden veel petflessen in de struiken. En veel bierflesjes zonder statiegeld. Blikjes verzamelen we apart. Die gaan naar een winkel in Eerbeek. Daar krijgen we 1 cent per blikje en dat gaat naar een goed doel. We rapen zo'n vijftien tot twintig blikjes per week."
Jan: "Het maakt het vinden van een blikje leuk. Op bepaalde plekken vinden we vaak halveliterblikken bier, die worden vooral door zwervers gedronken."
Henk: "Als we geld vinden dan delen we dat. Ik heb een keer een telefoon gevonden. Die heb ik naar de gemeente gebracht. Een week later kreeg ik een bloemetje uit Emmen."
Jan: "Je moet ook tussen de auto's kijken. Daar ligt vaak groot afval. Luiers, pizzadozen, fastfoodresten."
Henk: "En de vensterbanken moet je goed in de gaten houden."
Jan: "Ja, Henk heeft mij geleerd ook naar boven te kijken, haha."
Henk: "We leren veel van de straat. We blijven aardig bij met de laatste mode van het uitgaansleven. Heb je ooit gehoord van lachgascapsules? Of een joint a la carte? Dat is een klaargemaakte joint."
Jan: "Gisteren vond ik een dooie rat. Die moest ik heel voorzichtig bij zijn staart pakken."
Henk: "Jij prikt met blote handen. Ik heb handschoenen aan. Dat is veiliger en hygiënischer. Ik regel wel een paar handschoenen voor je."
Jan: "Meer afvalbakken zou denk ik wel helpen. Van blikvangers hoor je dat ze ook helpen, omdat mensen het leuk vinden er iets in te mikken."
Henk: "Statiegeld op flesjes en blikjes is de oplossing. Ik durf te garanderen dat er dan een stuk minder afval is. We zien het al aan de plastic zakken, door het verdwijnen van de plastic winkeltasjes, is er veel minder plastic."
Jan: "Ik vind het belangrijk een voorbeeld te geven aan anderen, te laten zien dat je zelf voor je eigen leefomgeving kunt zorgen."
Henk: "Het wordt wel gewaardeerd wat we doen. Voorbijgangers roepen vaak: Goed bezig! En steken dan hun duim omhoog."
Jan: "Het is wel een soort sport."
Henk: "De gemeente faciliteert ons goed. We hebben een apart afvalpasje en grijpers. Je kunt met zo'n grijper zelfs peuken oppakken. Als er andere mensen zijn die ook willen prikken in hun buurt dan zijn ze bij mij welkom. Ik woon op het Bornhof nummer 4."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant