Jasperina de Jong. Foto: PR
Jasperina de Jong. Foto: PR

Documentaire over kleurrijke leven en werk van Jasperina de Jong

ZUTPHEN - Jasperina de Jong (81), een van de grandes dames van het Nederlandse cabaret en amusement, leeft al 17 jaar teruggetrokken met haar hond in de bossen bij Eefde. Filmmaker Simone de Vries, die eerder kunstenaars als Kamagurka, Kinky Friedman en Rutger Hauer portretteerde, maakte een documentaire over haar kleurrijke leven en werk. Jasperina de Jong: Op eenzame hoogte is op 8, 10 en 12 november in Luxor Theater is te zien.

Met een soloshow over Marlene Dietrich nam Jasperina de Jong in 2002 afscheid en toen was het ook echt voorbij. Ze verkoos een rustig leven buiten de publiciteit. Des te opmerkelijker dat ze haar medewerking gaf aan deze documentaire van anderhalf uur, waarin ze veelvuldig aan het woord komt en vooral vaak te bewonderen valt in een royale selectie uit haar rijke repertoire.

Jasperina de Jong is voor velen een mysterie, een afstandelijke perfectionist. Ze vertelde vaak hoe ze als meisje al mooi kon zingen, maar eigenlijk balletdanseres wilde worden en hoe Wim Kan haar niet aannam wegens gebrek aan talent. Een vergissing: ‘Pien’ ging een glansrijke carrière tegemoet, schopte tegen heilige huisjes, was een feministe pur sang - kostwinner, de eerste met een onewomanshow. Maar welke offers moest ze brengen? Had ze wel tijd voor haar gezin? Hoe ging ze verder na de dood van Eric Herfst, haar echtgenoot, mentor en regisseur. En waarom stopte ze opeens om nooit meer terug te blikken? Op eenzame hoogte laat zien wie er achter haar ongenaakbare masker zit.

Kaartjes en reserveringen via de kassa of www.luxorzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten