Luuk Meijer van FC Zutphen (l) is sterk aan de bal. Foto: Hans ten Brinke

FC Zutphen (zat.) pakt het kampioenschap van de 1e periode

Algemeen

ZUTPHEN - FC Zutphen heeft afgelopen zaterdag de eerste prijs behaald in dit nog prille seizoen. De ploeg klopte thuis Redichem met duidelijke cijfers, 4-0. En doordat streekgenoot Oeken, van trainer Stefan Jansen, een knap 2-2 resultaat bij ESA boekte, zijn de Zutphenaren niet meer te achterhalen in de 1e periode. Na 7 wedstrijden heeft de ploeg 5 punten voorsprong op nummer 2. En dat was een prachtig slot van wederom een mooie middag op sportpark 't Meijerink. Het is een felicitatie waard voor de jonge en onervaren ploeg, inclusief de mensen daar om heen, dat er zo vroeg na de degradatie al een prijs is gepakt.

Voor de wedstrijd tegen Redichem moest Jelle Macare zich afmelden wegens ziekte, en werd de plaats van Khen Bakkerweerd als linksback ingenomen door Nils Vos. Het onderin staande Redichem uit Heelsum hield het 37 minuten lang vol om het doel schoon te houden. Toen was het Lars Huber die de score opende.
De bezoekers kregen de gehele wedstrijd geen kans, en de Zutphenaren speelden met het centrale duo David te Slaa en Hidde van Kalker, van achteruit, steeds uitstekend de middenvelders aan. Daar excelleerden Rik Vlutters, Lars Huber en Luuk Meijer volop. Het spel werd steeds goed breed gehouden door Jesse de Vries en Nathan Greven, die voortdurend aanspeelbaar waren. Het enige was dat de aanvallen onvoldoende rendement opleverden.

In de beginperiode waren er mogelijkheden voor de zeer actieve Sem Veeger, die te zacht in schoot en voor Jesse de Vries, na een goede voorzet van Lars Huber. Maar deze vond de goede doelman Nick van Beek op zijn weg. Even later was er opnieuw een goede mogelijkheid voor Sem Veeger, na een mooie dieptepass. Hij kwam alleen voor doelman van Beek, maar schoot over. Ook Rik Vlutters zag zijn schot over gaan, en na een goede actie van Sem Veeger, miste ook Nathan Greven.

De Zutphenaren werden echter niet ongeduldig en dat betaalde zich uit in de 37ste minuut. Na een mooie aanval legde Sem Veeger de bal uitstekend terug op Lars Huber, die een gaatje tussen de verdedigers door vond in de uiterste hoek, 1-0. Daarna had Sem Veeger het tweede doelpunt op zijn schoen na een pass van Lars Huber, maar hij stuitte opnieuw op doelman van Beek. In de 45ste minuut viel de dik verdiende 2-0 van de voet van Sem Veeger. De bal werd afgemeten voorgezet door Rik Vlutters, en prima binnen gewerkt door de Zutphen spits.

In de rust bleef David te Slaa in de kleedkamer achter doordat hij niet geheel fit aan de wedstrijd was begonnen, door een kaakoperatie. Hij werd goed vervangen door Hidde Ruessink. Pal na rust was er een handsbal binnen de 16 meter. De goed leidende scheidsrechter Brouwer gaf een strafschop, maar de ingeschoten bal van Rik Vlutters, werd prima door doelman van Beek tot corner verwerkt. Daarna was het Thomas Tjeerdsma die een kleine mogelijkheid kreeg, maar zijn schot werd gekeerd door Marijn Sangers.

In de 58ste minuut viel de 3-0 door een hard schot van Sem Veeger, die doelman van Beek net niet onder controle kon krijgen. Daarna kwam Niek Bakkerweerd voor Jesse de Vries in het veld. Even later was er opnieuw een goed schot van Sem Veeger, maar ditmaal stond doelman van Beek wel op zijn post.
In de 65ste minuut kwam Koen Hulleman in het veld voor Joost van Vliet. Een mooie actie van de uitstekend ingevallen Koen Hulleman bracht de bal bij Niek Bakkerweerd, maar deze stuitte op de met en macht verdedigende tegenstander. Na een goede actie van Niek Bakkerweerd miste Nathan Greven op een haar na.
Daarna was er een harde voorzet van Koen Hulleman die door alle voorhoede spelers gemist werd.

Maar in de 90ste minuut viel de 4-0, en dat was een heel fraai doelpunt. De sterk spelende Hidde van Kalker kopte keihard raak, na een prachtige voorzet vanaf rechts van Koen Hulleman. Daarna kwam het einde van de wedstrijd en de verheugende mededeling dat het kampioenschap in de 1e periode al na 7 wedstrijden was behaald.