Maïté Duval in haar atelier. Foto: PR
Maïté Duval in haar atelier. Foto: PR

Beeldhouwster Maïté Duval (75) plotseling overleden

ZUTPHEN - De Zutphense beeldhouwster en kunstenares Maïté Duval is zaterdagavond 2 november op 75-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Zij overleed in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

Door Alize Hillebrink

Maïté Duval werd geboren in 1944 te Renazé in Frankrijk. Ze kwam uit een arbeidersgezin met zeven kinderen. Ze studeerde Letterkunde aan de Universiteit van Rouen. Ze trouwde met de Nederlands-Franse kunstenaar en schilder Thierry Rijkhart de Voogd, die haar grote liefde en inspiratie was. Hard werken, volhouden en altijd proberen het nòg beter te doen waren haar tweede natuur. Haar doorzettingsvermogen had ze naar eigen zeggen geërfd van haar moeder.

Maïté woonde vanaf 1968 met haar man in Voorst. Ze kregen drie kinderen. In 1969 maakte Maïté haar eerste beeld. Het beeldhouwen bleek haar roeping te zijn. In 1983 volgde haar doorbraak, nadat haar werk te zien was geweest in het Singer Museum in Laren. Haar atelier was aan de Deventerweg in Zutphen. In Zutphen zijn diverse beelden van haar te vinden zoals 'Else' in het Oude Bornhof en 'Draaiende vrouw', een beeld dat ze maakte voor de Musea Zutphen, aan het 's Gravenhof.

Een kleine, grote dame
Voor familie en vrienden komt het overlijden van Maïté volledig onverwacht. "Ik heb op dit moment geen woorden," zegt haar dochter Mathilde. "Zo plotseling. Dit hadden we niet zien aankomen. Ze was gisteren nog aan het boodschappen doen. Maman zal enorm worden gemist. Ze was een dappere, kleine, grote dame. Een vrouw met haar handen in de aarde en tegelijkertijd de glamour waar ze van hield." Het is heel plotseling en onverwacht. Wat ik ga missen zijn haar handen, dat waren geen zachte handen maar werkhanden."

"Het is prachtig hier in het atelier, zoals ze ligt tussen haar eigen kunst en klei en de leuzen die op haar muren staan, van haar inspirators Rodin en Claudel. Mijn moeder spaarde quotes. Een uitspraak van Rodin aan Claudel is één van haar favorieten: "Il faut fatiguer la terre", "Klei moet men kneden, bewerken, vermoeien."

Maïté hoorde bij Zutphen
Burgemeester Annemiek Vermeulen kende Maïté goed. "Mijn gedachten zijn bij haar gezin en haar vele vrienden. Maïté zal mij bijblijven als een charmante en bevlogen kunstenaar die ook nog steeds actief was met het beeldhouwen. Ik kwam haar op vele plekken tegen in Zutphen waar het ging om cultuur. Bij Luxor, de Hanzehof, bij ballet en concerten. Bij haar thuis werd ik getroffen door de warme en open manier waarop ze over haar overleden man sprak. Ik ga haar missen want ze hoorde voor mij zo bij Zutphen."

Tiana Wilhelm, directeur musea Zutphen: "Maïté was een mooi mens en mooie kunstenares. Wij hebben met veel plezier samengewerkt. Wij zullen haar charme en Franse tongval missen. Maïté droeg de musea en cultuur in Zutphen een warm hart toe. Bij de opening van de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren verraste zij ons met een prachtig beeld voor in de tuin. Wij groeten haar in gedachten als wij haar mooie beeld passeren."

Maïté ligt opgebaard in haar atelier aan de Deventerweg. Donderdag 7 november is er tussen 17.00 en 20.00 uur gelegenheid om afscheid van haar te nemen. Zaterdag 9 november is er vanaf 11.00 tot 14.00 uur een openbare dienst in de Buitensociëteit. Maïté Duval wordt daarna in besloten kring begraven op de Oosterbegraafplaats aan de Voorsterallee te Zutphen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten