Het Geelvinck Muziekmuseum in Zutphen. Foto: Liesbeth Spaansen
Het Geelvinck Muziekmuseum in Zutphen. Foto: Liesbeth Spaansen

Geelvinck muziekmuseum verlaat Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Het Geelvinck Muziekmuseum vertrekt definitief uit Zutphen. Dit heeft directeur Jurn Buisman vanmiddag bekendgemaakt. De onderhandelingen met de gemeente liepen volgens Buisman op zijn zachtst gezegd stroef. Een vochtprobleem in de muren van het achterhuis was de druppel tot het besluit om te vertrekken.

Door Alize Hillebrink

Achteraf bezien waren er al tekenen aan de wand, zegt directeur Jurn Buisman. Een lijst die van de muur viel, uithangende wandpanelen. "Het probleem deed zich voor het eerst voor aan het eind van de zomer, toen het zoveel regende. Er ontstonden wolken vochtplekken op de muur. Sindsdien zijn deze erger geworden, we zagen zelfs zoutkristallen op de wand."

Buisman meldde het probleem bij de gemeente, maar deze deed er niks mee. "We zijn erg teleurgesteld in de gemeente", zegt Buisman. Het museum van oude piano's deed in augustus een bod op het pand de Wildeman, maar daar ging de gemeente niet op in. Even leek het erop dat het Wijnhuisfonds het pand wilde aankopen, echter zij zag op het laatste moment af van koop.

In de onderhandelingen stelt de gemeente zich volgens Buisman niet-medewerkend op. "Ze accepteren ook geen financieringsvoorbehoud. Ze willen dat we tekenen en daarna pas de vergunningen regelen. Dat risico wil ik niet nemen."

Buisman haalde expertise in huis die de vochtplekken beoordeelde. "Het oordeel was dat de muur vanbinnen kleddernat is. En de tegenoverliggende muur blijkt hetzelfde probleem te hebben. Inmiddels zit het ook in de verdieping erboven. Het vocht komt van onderen en van buiten. Ook beginnen varens en mos uit de muur te groeien. De deskundige concludeerde dat er geen goede oplossing is voor het probleem en raadde ons af om het achterhuis nog te gebruiken, aangezien het slecht is voor onze instrumenten, maar daarmee valt de helft van het gebouw af. Uiteindelijk hebben we besloten om van koop af te zien. 't Is niet anders, maar het voelt wel als een amputatie."

De antieke instrumenten gaan voorlopig in depot. "Het jaarlijkse Fortepianofestival in augustus willen we wel door laten gaan, maar niet in Zutphen", zegt Buisman. Hij is inmiddels in gesprek over een locatie in de provincie Overijssel. Ook is er een samenwerking met Museum Oud Amelisweerd en met Museum Huis Doorn. "Daar staan al enkele instrumenten van ons."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant