Ben van Gent, bestuurder van Sutfene. Foto: Pascale Drent
Ben van Gent, bestuurder van Sutfene. Foto: Pascale Drent

Thuiszorg zal in de toekomst anders geregeld moeten worden

Algemeen

ZUTPHEN - Centraal gelegen in Zutphen, Warnsveld, Eefde en Gorssel staan de ouderenzorglocaties van Sutfene. Minder zichtbaar zijn de auto's van Sutfene die dag en nacht rondrijden om de thuiszorgmedewerkers naar de thuiswonende cliënten te rijden, voor verzorging of verpleging. Met ingang van het nieuwe jaar zullen die auto's niet meer rijden. Deze maand oktober heeft het bestuur van Sutfene laten weten te zullen stoppen met het bieden van thuiszorg. Het beweegt de gemoederen. Zowel bij de personeelsleden als bij de cliënten, want er is een menselijke band ontstaan tussen de zorgverleners en de cliënten en het verbreken van die band is verdrietig en wekt zorgelijke vragen op.

Door Jolien Wilmar

"De thuiszorgmedewerkers van Sutfene krijgen nieuwe passende banen aangeboden en de cliënten krijgen waar nodig hulp bij het vinden van een andere zorgaanbieder", vertelt Ben van Gent, bestuurder van Sutfene. Dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan schuift hij niet onder stoelen of banken, want binnen de thuiszorg is de vraag naar hulp groter dan het aanbod van personeel en die scheefheid zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Daar zal maatschappij breed rekening mee gehouden moeten worden.

Van Gent legt uit dat thuiszorg gefinancierd wordt door zorgverzekeraars, die kleine afnemers lagere tarieven bieden dan grotere afnemers. "Sutfene is een kleine afnemer", aldus Van Gent. Sutfene ontvangt minder inkomsten voor thuiszorg dan de zorg kost. Het verschil betalen ze uit het gemeenschapsgeld dat ze ontvangen voor de mensen die in de zorginstellingen van Sutfene wonen.

Verbeteringen in de thuiszorgstructuur
Van Gent zou graag zien dat iedere thuiszorgaanbieder een eigen wijk krijgt om te bedienen. Nu is het zo dat alle aanbieders heel Zutphen en omgeving door rijden in hun auto's. Wettelijk is het niet toegestaan om de wijken te verdelen, want daarmee vervalt de concurrentie. Van Gent ziet dat anders: "Er is geen sprake van concurrentie, omdat de vraag naar zorg groter is dan de verleners kunnen bieden. Mensen die in één straat wonen en hulp nodig hebben, worden nu door verschillende thuiszorginstanties geholpen. Het zou veel handiger zijn als één iemand die huizen af kon lopen."

Zorg bieden aan omwonenden
Van Gent vertelt verder: "Van oudsher is het gebruikelijk dat een ouderenzorginstelling ook de zorg aan hulpbehoevende omwonende biedt. Dat willen wij in de toekomst ook blijven doen. Ik denk bijvoorbeeld aan het leveren van onze expertise. Wij hebben specialisten in huis zoals een ouderengeneeskundig specialist en fysiotherapeuten, die via huisartsen ingeschakeld kunnen worden. Zolang die specialisten niet, net als de thuiszorghulp, in een eigen auto de hele omgeving moeten rondrijden is een dergelijke samenwerking zinvol en haalbaar."

Zo lang mogelijk gezond blijven
De tendens om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen steunt Van Gent. Zelfstandigheid en autonomie ziet hij als belangrijke menselijke waarden die je moet stimuleren. Van Gent denkt dat er nog een wereld te winnen valt door in te zetten op het voorkomen van kwalen. "Met scholing en aanmoediging van beweging, gezonde voeding en verbindende activiteiten, zouden mensen langer gezond kunnen blijven. Ook een deel van de mensen die op dit moment thuiszorg nodig heeft", zegt Van Gent.

Met een goed gevoel voor beeldspraak vat Van Gent het als volgt samen: "De groeiende groep ouderen zou je kunnen zien als een vloedgolf. Om die op te kunnen vangen moeten we drie dingen doen: de dijken versterken, de ouderen leren zwemmen en de terpen verhogen Voldoende financiën zie ik als de randvoorwaarden, de dijken. Inzetten op preventie, het voorkomen van kwalen, is als het leren zwemmen van de ouderen en met het afstoten van de thuiszorgtak, zorg ik ervoor dat Sutfene als terp sterk en stabiel blijft voor de mensen die niet meer thuis kunnen wonen."

Dit zijn geen luchtige uitspraken van Van Gent. Zijn hart gaat uit naar de ouderen binnen én buiten de muren van Sutfene. Hij zal zich dan ook blijven inzetten voor de ouderenzorg in zijn geheel. De prioriteit ligt nu bij een goede overgang van de thuiszorgcliënten naar de andere zorgaanbieders en een opname van de thuiszorgmedewerkers binnen het verzorgende en verplegende team van Sutfene. Logischerwijs leven er zorgen onder de cliënten die nu thuiszorg ontvangen via Sutfene. Via de website van Sutfene wordt geprobeerd om duidelijkheid en inzicht te bieden in de huidige ontwikkelingen en mogelijkheden.


www.sutfene.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant