PKV betrekt ook kinderen bij hun kleindierenshow. Foto: PR
PKV betrekt ook kinderen bij hun kleindierenshow. Foto: PR

PKV probeert jeugd te betrekken bij show

Algemeen

Bronckhorster kleindierenshow in Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De Vordense Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en omstreken (PKV) houdt vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 november weer haar jaarlijkse clubtentoonstelling onder de naam Bronckhorsterkleindierenshow in Kapel De Wildenborch aan de Kapelweg 1 te Vorden. De openingstijden zijn vrijdag 1 november van 20.30 tot 22.00 uur, zaterdag 2 november van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 3 november van 10.30 tot 16.30 uur.

Vrijdag 1 november vindt de keuring door vijf keurmeesters plaats die de dieren kritisch beoordelen op bouw, raseigenschappen, tekening, kleur en conditie. In elke diersoort wordt een kampioen aangewezen. De officiële opening en prijsuitreiking vinden op vrijdagavond 1 november om 20.00 uur plaats. Daarna is de tentoonstelling geopend voor het publiek.

"Onze leden showen drie dagen weer prachtige dieren in verschillende diergroepen en kleuren zoals grote hoenders, dwerghoenders, sierduiven, oorspronkelijke duiven, kwartels, konijnen en cavia's. Er zijn ook serama's aanwezig. Dit is het kleinste en meest tamme kippenras ter wereld. Kinderen kunnen dieren knuffelen en een serama op de arm of schouder krijgen. Hiervoor zorgen onze aanwezige bestuursleden", zo verklaart de altijd enthousiaste voorzitter Gerrit Lenselink van PKV.

Evenals de voorgaande shows probeert PKV ook de jeugd via scholen en ook zorginstellingen bij de vereniging te betrekken. Vrijdag op de keurdag komen 35 kinderen van basisschool De Hoge Voorde een bezoek brengen om kennis te maken met deze hobby. Daarnaast staat PKV op open dagen en Fairs met een stand. De vereniging bestaat uit ruim vijftig leden waaronder zes jeugdleden die diverse rassen en kleurslagen fokken. Veel leden gaan naast de eigen clubshow naar diverse open en nationale tentoonstellingen. "Naast de leden zijn er veel liefhebbers die voor de hobby enkele dieren houden of willen gaan houden. We hebben dus tevens als doel om deze liefhebbers tijdens deze show informatie te geven over het aanschaffen, huisvesting en verzorging van dieren. Leden van P.KV bezitten over een scala aan informatie", aldus Lenselink

Veertigste keer
De leden van PKV zijn afkomstig uit de gemeente Bronckhorst en enkele omliggende plaatsen zoals Zutphen, Warnsveld, Lochem, Barchem en Ruurlo. Vandaar ook de naam PKV en omstreken. Door de leden waaronder enkele jeugdleden zijn in totaal ongeveer 170 dieren ingeschreven voor de show. Dit jaar wordt de tentoonstelling aaneengesloten voor de veertigste keer gehouden. Uit oude archieven blijkt dat er in het verre verleden ook al eens tentoonstellingen zijn gehouden. In 2020 bestaat de Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en omstreken honderd jaar. Gerrit Lenselink: "Momenteel zijn we al druk bezig met de voorbereiding van dit jubileumjaar. Er zullen diverse activiteiten worden georganiseerd. Welke? Dat blijft nog een verrassing."

Verkoopklasse
Zondag 3 november is er een verkoopklasse aanwezig. Het is een uitstekende gelegenheid om aan een goed en gezond dier te komen van een bekende en erkende fokker. De verkoopklasse bestaat uit verschillende soorten hoenders, dwerghoenders, konijnen (geënt), cavia's en duiven. Voor meer informatie over de show en PKV: Gerrit Lenselink, tel. 0575-552670 of 06-46121517 of via de website.


www.kleindierenvereniging.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant