Bert van den Brink bespeelt het Baderorgel. Foto: PR
Bert van den Brink bespeelt het Baderorgel. Foto: PR

Film en Jazz in de Walburgiskerk

Algemeen

ZUTPHEN - Vrijdag 25 oktober begeleidt organist Geerten van de Wetering in de Walburgiskerk de film Der Golem, een zwijgende film over het monster van Praag. Dit bijzondere filmconcert wordt georganiseerd door het Luxor Theater in samenwerking met Stichting Henrick Baderorgel.

Een mensfiguur gemaakt uit klei en tot leven gewekt door een rabbijn. Dat is het verhaal van de Golem. De legende dateert van het vroege jodendom en kwam sindsdien in allerlei variaties terug. Zoals in de metafysische roman De Golem (1915) van de Oostenrijkse schrijver Gustav Meyrink. Filmregisseur Paul Wegener maakt in 1920 Der Golem, wie er in die Welt kam. Het is een van de klassiekers van de expressionistische Duitse cinema en een staalkaart van wat de UFA-studio's in Berlijn in hun mars hadden op het gebied van decor, animatie, licht en cameratechniek.
Geerten van de Wetering is organist van de Kloosterkerk te Den Haag. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem.

Zondag 27 oktober besluit het Jazzfestival Zutphen met een swingend orgelconcert door Bert van den Brink op het Baderorgel. Deze cum laude afgestudeerde klassiek pianist werd heel bekend met zijn jazz-improvisaties en won daarmee in 2007 de Boy Edgar-prijs. Hij speelde met grootheden als Chet Baker en Toots Tielemans en laat het orgel swingen van Bach tot Beatles!


www.baderorgel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant