Afbeelding

Column Paul Bombeld | Klimaat-demonstratie

Algemeen

Klimaat-demonstratie

Ik wil nog even terugkomen op de column van vorige week. Toen schreef ik over kernenergie, over kernfusie en kernsplitsing. Diverse lezers mailden mij dat er in de column begrippen zijn verwisseld. De conclusie dat we in de toekomst eigenlijk niet zonder schone kernenergie uit een thoriumcentrale kunnen blijft overeind, maar de termen kernfusie en kernsplitsing waren in het verhaal niet overal correct geplaatst. En dan is het altijd prettig als deskundige lezers even mailen. Iedereen bedankt voor het reageren.

Het nieuws van de afgelopen week werd voor een belangrijk deel bepaald door de klimaatdemonstraties. Leden van de groepering Extinction Rebellion blokkeerden de hele week belangrijke doorgaande wegen in de hoofdstad. Reden: de Nederlandse overheid doet niet genoeg om de klimaatverandering tegen te gaan. Niet genoeg? Miljarden euro's zijn er de afgelopen jaren verdwenen in subsidies voor verduurzaming, windmolens, zonneparken en elektrische auto's. Het is kletskoek om te zeggen dat de overheid niet genoeg doet. Ga zelf milieubewust aan de slag, met de klimaatdemonstranten voorop, als lichtend voorbeeld.

Een van de discussiepunten van de afgelopen week was de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen. Die moet omlaag naar 100 km per uur. Ik ben tegen die verlaging. Waarom moet de overheid dat regelen? Als u bij die miljoenen Nederlanders hoort die het milieu hoog in het vaandel hebben staan, gaat u toch gewoon langzamer rijden? Dat doe ik tegenwoordig ook, rustig op de rechterbaan. Dat gedrag lijkt mij beter voor het milieu dan in Amsterdam plakkerig staan te demonstreren. En ik doe ook best lang met mijn spullen. Deze week kreeg ik mijn tweede smartphone. De gemiddelde levensduur van zo'n toestel is in Nederland anderhalf jaar, mijn vorige was na ruim 6 jaar kapot. Lang met je spullen doen is beter voor het milieu dan zo'n provocerende klimaatactie in Amsterdam. Ik houd niet van klimaatactivisten.

Op een foto op de Blauwbrug in Amsterdam stond de afgelopen week een jonge vader met een baby in een draagzak. Hij was aan het demonstreren tégen de overheid en vóór een beter klimaat. Vol trots plaatste hij een foto van zijn duurzame daad op twitter. Een onderzoeksite was niet te beroerd de social media van de jonge vader op vakantie-avonturen te checken. De afgelopen tien jaar was hij op vakantie in bijna 20 verre landen met namen als de Filipijnen, Dominicaanse Republiek, Malta, Verenigde Staten, Singapore, Malaga, Indonesië, Australië, Zuid-Afrika, Swaziland, Dubai, Honduras, Nicaragua, Belize en Colombia. En nu staat hij als jonge zorgzame vader te demonstreren tegen een overheid die zogenaamd niets doet. Met een baby voor zijn buik, als schild, dan weet hij zeker dat hij niet door de ME wordt weggesleept. Heel bizar, het was voor mij een verwarrende week.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant