Zagen, knippen en slepen bij het wilgenknotten. Foto: PR
Zagen, knippen en slepen bij het wilgenknotten. Foto: PR

Hulp gezocht bij wilgenknotten met brugklassers

Algemeen

ZUTPHEN - De winter komt er weer aan en dat is dé tijd om wilgen te knotten. Een klus die jaarlijks wordt gedaan door de brugklassen van het Isendoorncollege in Zutphen. Begeleider Huub van den Putten kan hierbij nog vrijwilligers gebruiken.

Door Alize Hillebrink

Huub van den Putten is een gepassioneerd vrijwilliger bij het IVN (instituut voor Natuurbeschermingseducatie) die het liefst buiten in de natuur werkt. Gedurende vier maanden, begeleidt hij jongeren van het Zutphense Isendoorncollege bij het wilgenknotten.

Nu het knotseizoen in aantocht is, is hij druk met het inplannen van het knotrooster, het in kaart brengen van het knotgebied, het uitstippelen van de fietsroute en het gereedmaken van de materialen. Hij vertelt dat er gedurende het seizoen zo'n dertien schoolklassen aan de beurt komen. "We knotten twee ochtenden per week, van half tien tot één uur." Het knotseizoen start op 21 november en duurt tot medio maart. "Tot de kerstvakantie werken we elke donderdagochtend en in januari komt daar de dinsdagochtend bij."

Ladderangst
Gelukkig hoeft Huub de begeleiding niet alleen te doen. Hij werkt samen met collegavrijwilligers, klassenmentoren, conciërge en ouders om de kinderen deze bijzondere ervaring te laten meemaken. En die ervaring is bijzonder volgens Huub. "Wat ik heel erg leuk vindt om te zien is dat kinderen vaak eerst niet de ladder op durven, maar na een paar uur de boom in sprinten." De meeste pubers komen volgens hem niet vaak buiten. "De ontwikkeling van kinderen, dat is waar ik het voor doe."

'De ontwikkeling van kinderen, dat is waar ik het voor doe'

Tijdens de ochtend wordt er echt niet alleen gewerkt. Er is ook tijd voor pauze en dan wordt er getrakteerd op warme chocolademelk met krentenbollen. Vervolgens wordt de ochtend afgesloten met een kop soep en stokbrood. Een beetje koukleumen hoort erbij volgens Huub. "Alleen bij erg slecht weer zoals regen en vorst, gaat het niet door."

Dit seizoen worden wilgen op Landgoed Hackfort geknot, de werkzaamheden vinden dit seizoen plaats op terrein van Natuurmonumenten.

Vrijwilligers gezocht
Lijkt het u leuk om te knotten met kinderen of wilt u eerst een ochtend 'proefdraaien'? Neem dan contact op met Huub, tel. 06 22024492 of via h.vdputten@upcmail.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant