Foto: PR
Foto: PR

Stap-in-stap-uit bus gaat in Zutphen rijden

Algemeen

ZUTPHEN - Hobbelige keien, hoge stoepranden en een centrum waar je niet met de auto kunt komen. Elementen die het voor de oudere en de minder mobiele Zutphenaar lastig maken om op pad te gaan. De nieuwe Zutphense Stap-in-stap-uit bussen gaan daar verandering in brengen. Vanaf januari rijdt de shuttle zeven dagen in de week in Zutphen, Warnsveld en de Hoven.

Door Alize Hillebrink

Het idee voor dit burgerinitiatief ontstond in 2018 bij een aantal bewoners van huize St. Elisabeth. "De bewoners bespraken met elkaar de onmogelijkheid om de binnenstad in te kunnen", vertelt Frans Manders, die samen met Kees Lustenhouwer het initiatief nam voor het vervoermiddel. "'Als ik met mijn rollator over de Zutphense kinderkopjes ga, zit mijn gebit niet meer op zijn plaats en heb ik mijn heup gebroken', werd er gezegd." Dat moest anders vonden de twee heren en ze besloten Zutphen toegankelijk te maken voor minder mobiele bewoners. Een raadsbreed aangenomen motie van Bewust ZW gaf het initiatief extra boost.

Gat in de lucht
Het koppel hield vervolgens een enquête onder diverse zorginstellingen. De reacties waren alleen maar positief, vertelt Manders. "Mensen sprongen een gat in de lucht, iedereen was enthousiast. Het idee om straks in het centrum voor de Hema te kunnen uitstappen vinden mensen geweldig."

"De bedoeling is dat straks elk uur en op verschillende halteplaatsen inwoners in- en uit kunnen stappen", vertelt Manders. De haltes komen in het voetgangersgebied, bij het stadhuis, het station, het ziekenhuis, winkels, buurtcentra en ouderencomplexen in Zutphen. Ook ondernemers kunnen een halte kopen, wat het project tegelijkertijd meer financiële zekerheid biedt. "De Hema en Albert Hein hebben al aangegeven een halte te willen."

Vervoer op aanvraag
Naast haltevervoer is ook 'vervoer op aanvraag' mogelijk tussen 9.00-10.30 uur en tussen 16.00-17.30 uur. Reizigers betalen per rit 1 euro, een jaarabonnement kost 60 euro. "Met een abonnement kun je onbeperkt gebruik maken van de stap-in-stap-uit bus en ontvang je tevens korting op producten van ondernemers." Manders hoopt tussen de vier à vijfhonderd abonnementen verkopen. "Dan krijgen we het financieel dekkend."

De e-bus biedt plaats aan acht personen. "Het formaat van de bus is vergelijkbaar met de grootte van de huidige elektrische stadsdistributiewagen." Wanneer de shuttle precies gaat rijden is nog niet exact te zeggen. "De bedoeling was vanaf 1 december, maar dat redden we niet", vertelt Manders. "We wachten nog op de 'go' van de provincie. Binnen nu en twee weken horen we dat en dan kunnen de twee bussen worden besteld. De bouwtijd duurt drie maanden. Routekaarten zijn al te vinden op de website en zijn binnenkort ook op papier verkrijgbaar."

Wethouder Mathijs ten Broeke is lovend over het initiatief. "Ik ben blij dat hiermee een doelgroep wordt bediend die dit echt nodig heeft, het brengt mensen naar buiten en met elkaar in contact. Het vult een gat op in het reguliere openbaar vervoer en draagt bij aan eenzaamheidsbestrijding." Ten Broeke houdt het voor mogelijk dat de stap-in-stap-uit bus in de toekomst gratis wordt aangeboden.

De Provincie Gelderland ondersteunt het initiatief voor een jaar met een bijdrage van 35 duizend euro waarna de subsidie mogelijk wordt verlengd. De gemeente Zutphen ondersteunt vanuit 'thematafel eenzaamheid' jaarlijks met 10 duizend euro.

Vrijwilligers
Stichting Stap In Stap Uit heeft op dit moment al bijna dertig vrijwilligers, maar daar kunnen nog mensen bij. "Met meer mensen kunnen we het rooster volledig dekkend krijgen", zegt Manders. "Alle potentiele chauffeurs krijgen een training, waarbij zelfs wordt geleerd hoe een rollator moet worden ingeklapt." Aanmelden via stapinstapuit@gmail.com. Meer informatie op: www.stapinstapuit.eu .

Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant