Columns

Uut 't Wald | Frits Spits

Frits Spits

Meer dan honderd jaar kende mijn woonplaats Neede een boekwinkel. Aan de Oudestraat verkocht Hofmeijer al in 1914 boeken en kantoorartikelen. Die kon er toen nog een goede boterham mee verdienen. De laatste jaren hadden vader en zoon Kramer daar meer moeite mee. Zij verkochten in hun 'Kamer van Kramer' naast boeken ook allerlei andere zaken en ze runden bovendien een postagentschap. En toch lukte het niet. Heel jammer. Voor de Kramers, maar ook voor Neede.
Maar zoals een bekend Amsterdams filosoof al eens zei: elk nadeel heeft zijn voordeel. In de opheffingsuitverkoop kocht ik voor een prikkie (vijftien euro per kilo) een paar prachtige boeken. Waaronder deel twee van De Standaards van Spits. Een dikke pil (872 gram), waarin presentator drs. Frits Spits zijn licht laat schijnen over 81 Nederlandstalige liedjes. Die ook nog eens te horen zijn op de vier cd's die bij het boek zijn gevoegd. Tikkie ouderwets misschien, maar in mijn auto zit nog een cd-speler, dus ik kan ze allemaal beluisteren.
Een van die liedjes is Achter 't Huus van Daniël Lohues. En dat is de reden dat ik in deze rubriek het boek noem. Daniël schrijft en zingt namelijk in het Drents en dat is net als het Achterhoeks een Nedersaksische taal.
Eigenlijk is dat Nedersaksisch voor het schrijven van liedjes geschikter dan het Nederlands, zo zou je uit het verhaal van Spits kunnen opmaken. Dat wist ik al sinds ik op Hemelvaartsdag 1975 in Lochem Drieteri-je Blues voor het eerst beluisterde. Maar het is natuurlijk leuk, dat ook eens van een Neerlandicus te horen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden