Zonnige kansen voor Zutphen. Foto: Jos Böhmer
Zonnige kansen voor Zutphen. Foto: Jos Böhmer

Zonne-energie voor iedereen betaalbaar

ZUTPHEN - Voor ZutphenEnergie is er een mooie nieuwe dag aangebroken. Zij melden dat ze van start kunnen met het leveren van zonne-energie aan huurhuishoudens en aan mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen leggen. Groene stroom uit zonne-energie wordt daarmee voor elke portemonnee haalbaar. ZutphenEnergie zal straks de goedkoopste energieleverancier van Nederland zijn. Er komt een nieuw zonnepark op de Revelhorst.

Het gaat om een park van 6000 zonnepanelen, om een vergelijking te geven, de andere drie parken die ZutphenEnergie in gebruik heeft tellen elk circa 600 panelen. Het nieuwe park op de Revelhorst zal Zonnestroom Zutphen heten en genoeg energie leveren voor 800 huishoudens. In mei 2020 zal de eerste stroom geproduceerd worden.

Gemeente Zutphen heeft toegezegd een lening van 1,5 miljoen te verstrekken aan ZutphenEnergie, tegen een rente van 1%. Tegelijkertijd hebben nu al 500 aspirant klanten getekend voor deelname aan het nieuw te bouwen zonnepark op de Revelhorst. Door deze toezeggingen is het voor ZutphenEnergie mogelijk om groene stroom aan te bieden zonder dat klanten vooraf zelf moeten investeren. Een nieuwe situatie in Nederland.

Alle huishoudens betalen energiebelasting, die belasting gaat normaalgesproken naar het Rijk, maar de nieuwe coöperatie Zonnestroom zal de energiebelasting van haar klanten ontvangen, waardoor die klanten korting kunnen geven en de lening van de gemeente terug kunnen betalen. Sterker nog, het park wordt zo goedkoop gefinancierd dat de klanten 5 cent korting kunnen krijgen per kWh. Dat voordeel betekent voor een gemiddeld verbruik een korting van 120 euro per jaar, oftewel een verlaging van woonlasten met gemiddeld 10 euro per maand. Zo zorgt het zonnepark ervoor dat het geld in de eigen gemeenschap blijft.

Goedkope groene stroom inkopen is één manier om zorgvuldig met energie om te gaan, maar zorgen dat je niet teveel verbruikt is een andere manier. Namens ZutphenEnergie zijn er achttien energiecoaches actief. Samen met de woningcorporaties leidt ZutphenEnergie coaches op die speciaal in de sociale huursector de mensen kunnen informeren en begeleiden over hoe ze hun woonlasten kunnen verlagen.

Al 500 klanten hebben zich ingeschreven op het project Zonnestroom, er zijn nog 300 huishoudens die mee kunnen doen. "Wanneer zich meer mensen inschrijven betekent dit niet dat zij buiten de boot vallen", vertelt Willem van Stockum, een van de oprichters van ZutphenEnergie. "De mensen die aangeven deel te willen nemen aan Zonnestroom, laten daarmee weten dat ze geïnteresseerd zijn. Het enthousiasme van de Zutphenaren en hun steun motiveert ons om nieuwe projecten te ontwikkelen. Zo timmeren we aan onze doelstelling: groene stroom voor alle inwoners van Zutphen; energie goedkoper maken; lokaal energie opwekken met behoud van onze prachtige omgeving."

Van maandag tot en met zaterdag na het middaguur, is de winkel van ZutphenEnergie open en kan iedereen binnenwandelen om zich door een energiecoach te laten informeren over deelname aan Zonnestroom Zutphen of een van de andere projecten. Meer informatie staat op de website.


www.zutphenenergie.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden