Hedy Rosendal. Foto: Jolien Wilmar
Hedy Rosendal. Foto: Jolien Wilmar
VROUW

Wijkagente Waterkwartier: 'Ik voel me er veilig'

Algemeen

Hedy Rosendal is sinds vier jaar wijkagent van de wijk Waterkwartier in Zutphen.
Zutphen/Warnsveld valt onder team IJsselstreek samen met de gemeenten Lochem, Brummen en Twello.

Door Jolien Wilmar

"Ik zocht na de havo een beroepsrichting met veel afwisseling en de mogelijkheid tot contact met mensen. Twijfelend tussen de zorg, de marechaussee en de politie koos ik uiteindelijk voor de politie, omdat ik daar de meeste afwisseling verwachtte. Na mijn opleiding in Lochem, heb ik in Enschede, Rheden en Lochem gewerkt. Werken in een kleine gemeente betekende destijds dat je alle disciplines van het vak leerde kennen. Je draaide mee in zeden- en moordonderzoeken. Tegenwoordig doen alleen collega's die gespecialiseerd zijn in een bepaald gebied dit soort onderzoeken.
Naast het dienst doen op de auto heb ik tien jaar bij de Mobiele Eenheid gezeten en vier jaar dienstgedaan op het paard. Op het paard maak je makkelijk contact, mensen komen voortdurend naar je toe om het paard te aaien en met je in gesprek te gaan. Als bereden politie werk je vooral tijdens evenementen en nachtdiensten in het horecagebied. Om zeven uur 's avonds haal je je paard op en om zeven- of acht uur in de ochtend breng je het paard weer naar zijn stal. Die lange diensten te paard, braken me na vier jaar op.

Ik wilde het contact met het publiek echter niet kwijt maar zocht meer diepgang, daarom koos ik ervoor om wijkagent te worden en kwam terecht in Velp, team IJsselwaarden. Ik heb hier een supertijd gehad, mede door de grote diversiteit binnen die gemeente.

Als wijkagent ben je verantwoordelijk voor de totale politiezorg binnen je wijk, je richt je op de aanpak van sociale problemen, maar ook op zaken als overlast, criminaliteit, milieu en verkeer. In samenwerking met bewoners uit de wijk, externe partners en collega's werk je voortdurend aan het verbeteren en vergroten van de veiligheid.

In 1995 ben ik van team IJsselwaarden overgestapt naar team IJsselstreek en ben ik wijkagent in het Waterkwartier in Zutphen geworden. Als wijkagent in Zutphen begon ik echt blanco. Ik kende de stad en de mensen niet. Door op de fiets het Waterkwartier rond te fietsen en me bij alle instellingen, bedrijven en bewoners voor te stellen, voelde ik me al gauw op mijn plek.

Zutphen kenmerkt zich door het grote aantal instellingen, er is veel op het gebied van psychiatrie, detentie, asielzoekersopvang en verslavingszorg, dat zijn allemaal instanties waar wij als politie nauw mee samenwerken. Door de aanwezigheid van die instellingen trekt Zutphen vanuit het hele land 'cliënten' aan, die na hun opname vervolgens hier blijven wonen en hun problematiek mee de wijk innemen.

Doordat de opnameduur in de zorg korter en korter moet, wordt er steeds meer ambulante zorg verleend en komen er mensen thuis te zitten die daar eigenlijk te kwetsbaar voor zijn. Daar gaat relatief veel van mijn tijd naartoe. Als iemand psychotisch wordt en overlast veroorzaakt, wordt in eerste instantie altijd de politie gebeld. Wij zoeken vervolgens de samenwerking met de hulpverlening. Dat kost echter veel tijd.

Er wordt wel eens geklaagd: 'Ik zie je nooit.' Dat komt dus voor een deel, door de psychisch problematiek, maar ook door de administratieve afhandeling die veel aandacht vraagt. Soms zeggen mensen ook: 'Het is al de hele week gelazer op dat en dat adres, waarom ben je er niet?' Ik probeer, samen met mijn collega's, een hele wijk te bewaken, maar het kan desondanks gebeuren dat ik een bepaalde straat een tijdje niet zie. Voor mij is het daarom heel waardevol om door buurtbewoners geïnformeerd te worden, zodat ik op de juiste plaatsen een oogje in het zeil kan houden. Samenwerking met de burgers is van wezenlijk belang en kan mijn werk veel effectiever maken.

Het Waterkwartier is een echte volkswijk. Er heerst veel armoede en er leven veel inwoners van de bijstand. Dit geeft vaak spanning en stress waardoor mensen eerder de fout ingaan, wat zich vertaalt in huiselijk geweld, verslaving en criminaliteit. Toch werk ik hier graag en voel me er veilig. Ik probeer toegankelijk en makkelijk bereikbaar te zijn voor de burgers uit mijn wijk. Wekelijks heb ik op donderdag inloopspreekuur in het wijkcentrum Waterkracht. Ik zit hier samen met medewerkers van de gemeente, buurtbemiddeling, Perspectief, reclassering en het Woonbedrijf. Iedereen kan hier terecht voor zijn of haar hulpvraag.
Ik voel me erg verantwoordelijk voor de wijk, maar weet ook dat ik alle problematieken niet kan oplossen, hoe graag ik dat ook zou willen.

Primair ben ik verantwoordelijk voor deze wijk, maar tegelijkertijd maak ik deel uit van het politienetwerk van heel Nederland. Door de landelijke geplande evenementen en incidenten, wordt er steeds meer politiecapaciteit gevraagd. Dit heeft ook invloed op het team IJsselstreek, waardoor mijn diensten voor de wijk beperkter worden.

Als jij mij vraagt of ik het goede vak gekozen heb…zeker! Het is afwisselend werk waarin je veel moet schakelen. Ik heb in al die jaren veel lastige, verdrietige gesprekken moeten voeren, maar ik heb ook veel leuke en vrolijke dingen meegemaakt. Het blijft een mooi vak!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant