Miranda van Tetering: ‘Als trainer ben iklief en duidelijk’. Foto: Alize Hillebrink
Miranda van Tetering: ‘Als trainer ben iklief en duidelijk’. Foto: Alize Hillebrink (Foto: )
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw oktober 2019 - Miranda van Tetering: 'Iedereen blinkt ergens in uit'

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense leeuw is een schriftelijke onderscheiding voor deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Miranda van Tetering.

"Bij ons zijn geen winnaars of verliezers", zegt Miranda van Tetering (44), werkzaam bij een benzinepomp en in de avonduren sportbegeleider van mensen met een beperking. Na vijfentwintig jaar kan ze zich een leven zonder 'de Specials' niet meer voorstellen. "Ik heb ze zien groeien in al die jaren." "Ik werkte bij een brasserie toen een collega me vroeg een keer mee te gaan naar een sportavond voor mensen met een beperking. Ik wilde graag sporten maar een sportschool was niks voor mij dus ging ik mee. In Warnsveld, in de Oude Kei. De omgang met mensen, dat is echt mijn ding. Contact maken, reuring in de zaak, daar hou ik van.

Het voelde als thuiskomen. Ik ben er nooit meer weggegaan. Zelfs tijdens de zwangerschap van mijn kinderen ben ik elke woensdag gegaan. Het is een deel van mijn leven. De woensdagavond is voor mij. We beginnen altijd in de kring. Iemand die jarig is geweest of iets wil vertellen mag dan in het midden staan. Bij een verjaardag wordt gezongen, bij verdriet is er medeleven. Dan volgt een warming-up, waarna ze kunnen kiezen wat ze willen, volleybal, hockey, trefbal of een andere sportieve activiteit.

Met veel geduld is heel wat aan te leren. Iets aanleren doen we laagdrempelig en stapsgewijs. Soms duurt het jaren. Iemand met een beperking moet je de ruimte geven iets aan te leren. Ik heb ze zien groeien in al die jaren. We maken geen onderscheid in capaciteit. Iedereen is speciaal en iedereen blinkt er op zijn manier uit. Winnen en verliezen houden we altijd een beetje in het midden. Het gaat niet om de prestatie, het gaat erom jezelf én de ander een leuke avond bezorgen. Ook deze mensen moeten veel, hebben overdag hun verplichtingen, hun werk. Ook zij hebben recht op sport en daarmee ontspanning.

Samenzijn in werk is anders dan samenzijn in sporten. Het samenzijn en samen sporten is een uitlaatklep. En van elkaar leren, dat is ook een belangrijk element. Voorop staat dat iedereen een leuke avond heeft. Dat ieder lekker sport op zijn manier. Dat ze tevreden zijn en de volgende week terugkomen omdat ze het fijn hebben gehad. We hebben mensen in de groep uit Eefde, Hall, Vorden, Zutphen en Warnsveld. In het verleden kwamen zelfs mensen uit Loenen en Brummen, omdat ze het bij ons zo leuk vonden. Als trainer ben ik lief en duidelijk. Ook deze mensen hebben structuur nodig. Anders kun je geen groepsproces begeleiden. Wat de Specials speciaal maakt is dat het om gezellig sporten gaat. De lol staat bij ons voorop. Niks moet, alles mag. Elke woensdagavond is het ontspannende inspanning. Het is mijn passie, mijn grootste hobby."

Kent u ook een Zutphense Leeuw? Laat het ons weten via redactie@contact.nl "

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten