Alfons van Zuijlen met de prijswinnende lekkernij. Foto: PR
Alfons van Zuijlen met de prijswinnende lekkernij. Foto: PR

De lekkerste speculaas komt uit Zutphen

ZUTPHEN – Tijdens de Beko Najaarsdagen, op 23 en 24 september, konden bakkers meedoen aan de landelijke speculaaskeuring. De keuring wordt beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. De vakjury keurt 'blind', zij krijgen geen verpakking te zien. Twee Zutphense bakkers zijn benoemd tot de winnaars van 2019. Bakkerij Van Zuijlen heeft de beste Gelderse speculaas zonder amandelen, terwijl Ambachtscentrum Driekant de beste amandelspeculaas van Gelderland bakt.

Bakker Alfons van Zuijlen kreeg het goede nieuws woensdag 25 september te horen. "Ik ben super blij voor het hele team dat we deze prijs hebben gewonnen". Alfons ziet de gewonnen titel als bevestiging dat zij goed bezig zijn in de bakkerij. "Het toont dat ons oog voor details en passie voor het vak van bakker wordt gezien en geproefd", zegt Van Zuijlen. "Het is fantastisch om de juiste kruiden aan bloem, roomboter en eieren toe te voegen en zo een onderscheidend product te maken", vult de winnaar aan. Het geheim van zijn speculaas? Dat mogen mensen zelf proeven. 'Een smakelijke uitdaging', aldus Van Zuijlen.

Driekant Ambachtscentrum heeft de titel 'Beste Gelderse amandelspeculaas' gewonnen uit 103 inzendingen. De familie Smit, eigenaren van de Driekant, zijn trots op de overwinning. "Als een professionele jury jou speculaas erkent als de beste, dan is dat natuurlijk een waanzinnig compliment", vertelt Henk Smit. Met de prijs op zak is Driekant Ambachtscentrum vastbesloten heel Zutphen te overtuigen met de geprezen speculaaskoeken. De koeken liggen uitgestald in hun winkel. "Wees gewaarschuwd; eenmaal geproefd wil je nooit meer anders", lachen de gebroeders Piet en Marijn Smit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten