Eigenaar Arnold Kassenberg (66) gaat met pensioen. Foto: Luuk Stam
Eigenaar Arnold Kassenberg (66) gaat met pensioen. Foto: Luuk Stam

Muziekzaak Music All In houdt op te bestaan

Arnold Kassenberg sluit zijn Zutphense cd-winkel en gaat met pensioen

Door Luuk Stam

ZUTPHEN - Na 45 jaar sluiten zeer binnenkort de deuren van de Zutphense muziekzaak Music All In. De winkel in de Beukerstraat waar met name cd's en dvd's te koop zijn, is al gestart met een opheffingsuitverkoop. Eigenaar Arnold Kassenberg (66) houdt er binnen enkele weken mee op. "Wanneer precies, dat is afhankelijk van hoe de uitverkoop loopt", laat hij weten.

Kassenberg is toe aan zijn pensioen en ziet vanwege de teruglopende markt geen toekomst meer voor zijn winkel. Daarmee komt er een einde aan het familiebedrijf dat zijn opa aanvankelijk in Deventer begon met de verkoop van 78-toerenplaten. Samen met zijn vader Herman zette Arnold Kassenberg de zaak vanaf 1974 in Zutphen voort. Eerst in de Sprongstraat, later verhuisde het geheel vanwege ruimtegebrek naar de Beukerstraat.

Nu maakt Kassenberg hier het bijna onvermijdelijke einde van een ooit zo succesvolle handel mee. De lp zorgde in eerste instantie voor hoogtijdagen, later kwamen daar de cassette, de video, de cd en de dvd bij. "Op dat soort momenten denk je nooit aan stoppen of een andere weg inslaan en ga je gewoon door", zegt de ondernemer, die jarenlang meerdere personeelsleden in dienst had.

In het afgelopen decennium liep de markt desondanks snel terug. "Ik noem het de verzadiging van de markt", zegt Kassenberg. "Mensen kunnen tegenwoordig op heel veel manieren aan muziek komen. Je moet het hebben van liefhebbers die nog een product willen kopen, die het leuk vinden om een cd uit de kast te kunnen halen en mooie muziek op te zetten. Die mensen zijn er zeker nog wel, maar dat wordt minder."

De winkeleigenaar merkt dat lang niet iedereen thuis nog een cd-speler heeft staan. Voor velen is zijn handel verworden tot iets van vroeger. "Soms zijn er mensen die hier alleen maar even binnen komen lopen om hun kinderen te laten zien wat een cd is", vertelt Kassenberg. "Dan lijkt het net alsof je een museum bent in plaats van een winkel. Op zo'n moment kan ik me inhouden, maar dat is niet leuk."

Noodgedwongen draaide hij zijn zaak de laatste zeven jaar alleen. "Jammer, want ik heb altijd heel leuk personeel gehad", klinkt het. Ook praktisch was het werken zonder personeel niet altijd even handig. Kassenberg kon nooit eens een beroep op een ander doen. "Ik was zes en soms wel zeven dagen per week in touw", vertelt hij. "Een vakantie heeft er de laatste jaren niet meer ingezeten."

Met elke cd die nu de deur uitgaat, komt zijn pensioen een stukje dichterbij. Hoe meer cd's iemand koopt, hoe hoger de korting. "Ik zal eens even een bres in die voorraad slaan", zegt een vrouw uit Warnsveld, terwijl ze vijf cd's op de kassabalie legt. Het is allemaal klassieke muziek, een genre waarmee deze muziekzaak zich door de jaren heen wist te onderscheiden.

De Warnsveldse vrouw zegt de winkel dan ook zeker te gaan missen. "Ik vind het zorgelijk dat er hier in de buurt qua klassiek verder niets te vinden is", zegt ze, terwijl de winkeleigenaar in een grote la achter de balie zoekt naar de cd's waarvan de vrouw zojuist de hoesjes heeft uitgezocht. "Ik zou in ieder geval niet weten waar ik nu naartoe moet."

Deze dame roemt net als velen de servicegerichtheid van de man die hier jarenlang tussen de cd's stond. Had hij een gevraagde cd niet in het assortiment, dan zette hij alles op alles om daar alsnog aan te komen. Het was een uitdaging die hem uiteindelijk veel voldoening opleverde. "Bedankt voor de moeite die je altijd deed", zegt de vrouw bij het verlaten van de winkel. Kassenberg knikt vriendelijk. "Heel graag gedaan."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten