Het Mâh Ensemble. Foto: PR
Het Mâh Ensemble. Foto: PR

Ensemble brengt klanken uit Griekenland en Turkije

ZUTPHEN - Bij het Wereldlokaal in Zutphen is elke eerste zondag van de maand unieke wereldmuziek te beluisteren. Op zondag 6 oktober van 12.00 tot 14.00 uur brengen vier getalenteerde jonge dames, twee uit Turkije en twee uit Griekenland, genaamd het Mâh Ensemble, een spannend programma met volksmuziek en kunstmuziek uit Griekenland en Turkije. Locatie: Vispoortplein 16 te Zutphen. Gratis parkeren kan op de Martinetsingel.

De prachtige zang van Duygu Alkan wordt begeleid door Emine Bostanci op de klassieke kemençe (vedel), Adriana Achitzanova (ney en zang) en Dimitra Metzaki (ud). Het ensemble experimenteert vrijmoedig met de muziek van beide zijden van de Egeïsche Zee.

De vier muzikanten van het Mâh Ensemble ontmoetten elkaar aan het Rotterdams conservatorium Codarts, waar als het ware een internationale verzustering ontstond. Zij delen de passie voor muziek en cultuur uit Griekenland en Turkije. De Turkse en Griekse culturen hebben veel verwantschap op het gebied van liederen, dansen, emoties, beelden, toonladders en ritmes. Elk van de musici brengt haar eigen unieke kleur in.

Bandleider is Emine Bostanci. Zij studeerde klassieke kemençe aan het conservatorium van Istanbul en aan het conservatorium Codarts in Rotterdam. Daarnaast studeerde zij musicologie. Voor haar promotie doet zij onderzoek aan de Leidse Universiteit. Emine heeft uitgebreid studie gemaakt van zowel Turkse als Griekse klassieke (Ottomaanse) muziek. Met haar kemençe trad zij inmiddels op in vele landen. Onder andere was ze te horen in het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble.

De groep speelt enerzijds klassieke werken en volksmuziek en anderzijds nieuwe eigentijdse composities. Kenmerk van hun muziek is de 'modaliteit', gangbaar in de traditionele oosterse muziek. Onder modaliteit wordt verstaan: het gebruik van een toonladder in plaats van akkoorden als basis voor de opbouw van een compositie of improvisatie. Modale muziek gebruikt andere toonladders dan majeur en mineur. Hierdoor klinken de klanken en de opbouw van de composities anders dan wij in het Westen gewend zijn.

Entree voor volwassenen 15 euro (scholieren en studenten 10 euro en kinderen 6 t/m 12 jaar, asielzoekers en minima 5 euro) Reserveren kan door een mail te sturen naar info@wereldmuziek.nl en het juiste bedrag vóór 4 oktober over te maken naar bankrekening NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton.


www.wereldmuziek.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten