Tuinman Alex Willemsen. Foto: PR
Tuinman Alex Willemsen. Foto: PR

Lancering Monument van het Jaar

WARNSVELD - Het bestuur en de vrijwilligers van de Overtuin zijn blij verrast met de benoeming tot Monument van het Jaar 2019/2020 door de gemeente Zutphen. De officiële opening vindt op zaterdag 14 september om 13.15 uur in de Overtuin plaats. Na een welkomstwoord van voorzitter Pieter van Veen en voorzitter Ineke Hissink van de Stichting Comité Open Monumentendag Zutphen, zal burgemeester Annemieke Vermeulen het woord krijgen en de openingshandeling verrichten. Vervolgens is er om 14.00 uur in de Martiniuskerk een presentatie van landschapsarchitect Peter Verhoeff. Hij vertelt over de landschapstuin en wat de Overtuin nu zo bijzonder maakt.

De gemeente Zutphen organiseert in samenwerking met de Stichting Open Monumenten Comité Zutphen sinds 2016 het Monument van het Jaar. Dit is met name een bewustwordingscampagne om draagvlak te creëren voor het onderhoud en toegankelijk maken van monumenten. Steeds vaker worden lopende subsidiestromen beëindigd of wordt er minder uitgekeerd. Met het Monument van het Jaar ondersteunt de gemeente eigenaren actief in het vinden van alternatieve financieringsmogelijkheden om het project of het noodzakelijk onderhoud toch te kunnen verrichten.

De Overtuin
Aan de Molenstraat 6 in Warnsveld bevindt zich de historische Overtuin van huis Welgelegen. Dit rijksmonumentale park stamt uit 1832 en werd aangelegd door de toenmalige bewoner van het huis Willem van der Muelen. De tuin is een belangrijk onderdeel van de buitenplaats. Het park werd aangelegd met bijzondere bomen en heesters. Via slingerpaden werd de bezoeker door het park geleid en de zichtassen zorgen voor een relatie tussen het huis en de tuin.

Project
Een groen monument onderhouden vraagt veel aandacht. In tegenstelling tot een gebouwd monument is het altijd in beweging. Planten groeien, worden ziek of sterven en hebben constante zorg nodig om de historische aanleg afleesbaar te houden. In de Overtuin is een groep enthousiaste vrijwilligers actief om de tuin in stand te houden. Om de historische aanleg zichtbaar te houden is de stichting voornemens enkele groenstructuren te herstellen. Voor een deel is hiervoor een subsidie beschikbaar, maar voor een deel wordt nog gezocht naar middelen. Daarom heeft de gemeente besloten om het project te benoemen tot Monument van het Jaar.

Plantjesverkoop
De Overtuin gaat het komende jaar verschillende acties starten. Een daarvan begint al tijdens het monumentenweekend; de verkoop van plantjes. Verschillende planten uit de tuin zijn door de tuingroep onder leiding van tuinman Alex Willemsen gestekt en worden tijdens dit weekend verkocht. Tevens doen we een beroep op tuinliefhebbers. Wanneer zij nog stekjes van mooie plantjes hebben, kunnen zij deze naar de Overtuin brengen zodat ook deze voor het goede doel verkocht kunnen worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten