Judith Blekman, voorzitter van de stichting Ambacht 21, in Radijs Conceptstore in Zutphen. Foto: PR
Judith Blekman, voorzitter van de stichting Ambacht 21, in Radijs Conceptstore in Zutphen. Foto: PR

Ambacht 21: van waarde voor de toekomst

ZUTPHEN – Het doe- en belevingsestival Ambacht 21 viert 15 september zijn vijfjarig bestaan. De organisatie wil kinderen van 8 tot 14 jaar, ouders en een ieder die een carrièreswitch overweegt mededelen hoe belangrijk, inspirerend en uitdagend het is om ambachtswerk te verrichten en informeren over de brede toekomst van het vakgebied. Tijdens dit grote, gratis festival kan iedereen van 11.00 tot 17.00 uur in het historisch centrum van Zutphen kijken hoe bepaalde werkzaamheden worden verricht en mogen ze zelf producten maken.

Ambachtswerk valt onder handwerk; zoals slager, bakker, smid en meer. Dit werk wordt tegenwoordig gezien als ouderwets en oubollig. "Een ambacht is niet ouderwets," vertelt Judith Blekman, voorzitter van de stichting. "Vakmensen maken gebruik van oude en de nieuwste technieken".

Het festival heeft een groot programma boordevol activiteiten die de hele middag te beleven zijn. Zo zijn er workshops waar jonge bezoekers de handen uit de mouwen mogen steken om iets te maken, er zijn demonstraties en er kunnen vragen worden gesteld aan de mensen die tijdens Ambacht 21 meehelpen. De activiteiten vormen een aaneenschakeling van de Pelikaanstraat, via de markten naar de Marspoortstraat. "Als organisatie moeten wij een groot netwerk aanboren", gaat Judith door. Het festival wil een zo groot mogelijk beeld tonen van alle nieuwe en oude technieken op de markt.

De organisatie laat weten dat de opkomst jaarlijks groter wordt. Het concept dat mensen zelf werkzaamheden mogen uitvoeren slaat goed aan. "Kinderen zijn soms zo geconcentreerd bezig dat ze niet willen stoppen", lacht de voorzitter. Aankomend weekend tijdens het festival kunnen mensen ook zien hoe vakmensen te werk gaan tijdens de Open Monumentendag.

Vorig jaar werd er gedemonstreerd hoe beelden worden gehouwen en kregen kinderen de kans om houten beeldjes te maken. Dit jaar wordt onder meer getoond waar een 3D-printer goed voor kan zijn. Blekman vertelt: "Zo kunnen ook volwassenen experimenteren met nieuwe technologieën". De organisatie geeft aan regelmatig positieve reacties te ontvangen van bezoekers die laten weten dat zij het leuk vinden dat zowel het publiek als bedrijven zo betrokken zijn. De techniek kan mensen verrassen en de organisatie hoopt dat, dat het deelnemen aan workshops mensen inspireert en prikkelt om de technische sector in te gaan. Ambacht 21 is niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam. "Kinderen praten thuis na over alles wat ze die dag hebben gedaan", deelt Judith Blekman. "En dat is van waarde voor de toekomst".

Er is nu namelijk al een tekort aan vakmensen in de zorg en techniek. "Jaarlijks stromen er 75.000 vakmensen uit en worden er 30.000 opgeleid", laat Frans Manders, die de stichting ondersteund, weten. Onderwijs speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen wat iemand later wilt doen, daarom is het onderwijs goed vertegenwoordigd op het festival. Het Stedelijk, de Praktijkschool, Technasium en Kompaan College doen mee. Witteveen + Bos geeft een presentatie over hun werk over de hele wereld en laat kinderen experimenteren met bouwen en zwaartekracht. Voor ieder die wil meedoen aan de workshops kan zich verdiepen of zich laten verrassen door rond te kijken naar hetgeen dat er te beleven is.

De Stichting Zutphen Ambachtstad werkt samen met Platform Techniek Zutphen, onderwijs en bedrijfsleven om een succes te maken van het festival. De dag is gratis toegankelijk maar bij sommige activiteiten kan er een kleine bijdrage worden gevraagd voor de materiaalkosten. Samen met de organisaties van de Open Monumentendag heeft Ambacht 21 een boekje samengesteld waarin zowel het programma van de Monumentendag op 14 en 15 september in staat als dat van het festival. Dit boekje is gratis verkrijgbaar op verschillende plekken in de stad. Het programma is tevens te vinden op facebook en de website.


www.ambacht21.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten