Marlieke Haandrikman vertolkt de rol van prinses Pamina in de Toverfluit RAP. Foto: Meike Wesselink
Marlieke Haandrikman vertolkt de rol van prinses Pamina in de Toverfluit RAP. Foto: Meike Wesselink

Zutphense première Zauberflöte in eigentijdse versie

Speels als een sprookje maar mét gelaagdheid van het klassieke stuk

Door Meike Wesselink

ZUTPHEN - Wel eens een opera bewonderd vanaf een fluisterboot? Zondag 15 september kun je het meemaken; vanaf de Berkel nabij de Berkelruïne. Een zeer eigentijdse versie van Mozarts Zauberflöte gaat dit weekend namelijk in première. De voorstelling is geschikt voor kinderen, maar zeker niet alleen voor de jeugd. De Toverfluit RAP heeft de speelsheid van een sprookje, maar ook de gelaagdheid van de oorspronkelijke opera. Sopraan en Zutphens eigen operazangeres Johannette Zomer is samen met regisseur Marleen Prins verantwoordelijk voor de ietwat andere versie van de meest uitgevoerde opera van Mozart. Verrassend element is rapper Pjotr die de opera voorziet van rap-commentaar.

"Al een tijdje liep ik rond met een idee voor een eigen versie van de opera, maar het kwartje viel pas echt toen ik Pjotr ontmoette", legt Johannette uit. "Het resultaat is een bijzondere cross-over waarbij het oorspronkelijke stuk overeind blijft, maar doorregend is met rapmuziek, hiphop en eigentijdse zang en dans. Pjotr voelt zich in het stuk verbonden met de grappige antiheld Papageno en geeft met eigen geschreven teksten commentaar op zijn doen en laten. Dat doet hij in een prachtige slowrap."

Samen met jongeren van de Ponderosa Aardeschool uit Brummen is Pjotr verantwoordelijk voor het rap-gedeelte, waarvan ook Pjotrs hit Zonneschijn deel uitmaakt. Mars Bentum neemt met zijn leerlingen de dans voor rekening en het meisjeskoor uit Ulft en andere amateursolisten wisselen samen met professionele operazangers en zangeressen de rollen af.

Een van de hoofdrolspelers is Marlieke Haandrikman die de rol van prinses Pamina speelt. Marlieke die onder andere bij Operastudio Amsterdam speelt, vertolkte de rol van Pamina al vaker, maar nog niet in een dergelijke versie. "Leuk aan deze uitvoering is dat het een mix is tussen amateurs en professionals, maar ook tussen verschillende stijlen. De opera wordt daarmee toegankelijker en spreekt wellicht ook hele andere doelgroepen aan. Dat was ook precies de opzet van Johannette." Marlieke volgde lessen bij de Zutphense sopraan tijdens haar opleiding aan de Academia Musica in Enschede en bleef daarna lessen bij haar volgen. Op die manier leerde Marlieke ook Zutphen kennen en -het kan raar lopen- ze besloot er meteen te blijven wonen. De Hanzestad heeft ze al een tijdje geleden verlaten voor Enschede, maar Marlieke heeft een heel speciaal gevoel bij de Zutphense première die de aftrap is naar een tour door het hele land met als afsluiting de Melkweg Amsterdam.

De repetities van De Toverfluit RAP startten dit voorjaar bij Proeflokalen, in de oude gymzaal van de voormalige meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Deze week moeten alle ingestudeerde partijen bij elkaar komen en ziet ook Marlieke pas hoe de opera één geheel moet worden. "Marleen Prins is een hele prettige regisseur. Ze laat veel ruimte voor eigen inbreng, maar wel zo dat het oorspronkelijke stuk overeind blijft. Die Zauberflöte bestaat niet voor niets al zo lang, het is geschreven door een genie. Er is ruimte voor creativiteit, maar wel met respect voor de oorsprong. Dat het een sfeervolle, intieme en speelse productie wordt, staat in ieder geval vast."

Zaterdag 14 september is de première van de Toverfluit RAP in de Buitensoos van de Hanzehof (20.00 uur). Reken maar niet op een traditionele opstelling met podium en tribune. Het wordt veel meer een beleving waar je als toeschouwer deel van uitmaakt. Zondag 15 september verhuist de opera naar buiten, richting Berkelruïne. Er zijn twee voorstellingen: om 16.00 uur en om 20.00 uur. De Toverfluit RAP kan vanaf één van de fluisterboten worden bekeken als VIP-plek, of vanaf de kant; mét of zonder een speciaal te bestellen picknicktas. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang.
Kaarten zijn te koop via VVV Zutphen (geen picknick-arrangementen) of via onderstaande site.


zomeracademiezutphen.nl

Meer berichten