V.l.n.r.: Thomas, David en Frank Loef. Foto: Meike Wesselink
V.l.n.r.: Thomas, David en Frank Loef. Foto: Meike Wesselink (Foto: )

'Samenwerken is leuk, maar niet altijd gemakkelijk hoor'

ZUTPHEN - "Steeds meer mensen kopen biologische producten in de winkel, maar biologisch eten in een restaurant is zo vanzelfsprekend nog niet." Frank, David en Thomas Loef begonnen met die gedachte BioToko aan de Laarstraat. Dat is alweer acht jaar geleden. Het Indonesische restaurant is inmiddels verhuisd én flink uitgebreid. Bijna een jaar geleden kwam daar opeens ook BioPizza bij. Frank runt de bedrijven samen met zijn twee zoons. Dat doen ze gedrieën met veel plezier. Wie van de drie het laatste woord heeft? "Dat wisselt nog weleens", aldus Frank.

Door Meike Wesselink

"Sinds de verhuizing van BioToko naar de Lijmerij achter het station is het alleen maar beter gegaan met BioToko", merkt David op. We hebben een groep vaste klanten om ons heen opgebouwd die wekelijks of maandelijks terugkomen."
De weg naar BioPizza wordt inmiddels ook gevonden, maar die ligt in een gebied dat nog volop in ontwikkeling is. "De weg loopt letterlijk dood", aldus Frank. "Maar het is wel heel mooi om te zien hoe Noorderhaven zich ontwikkelt", vult Thomas aan. Elk opgeleverde stukje van de wijk zorgt meteen voor meer levendigheid en als de appartementen rond de haven en hiernaast volgend voorjaar klaar zijn en de straat wordt doorgetrokken dan wordt het ongetwijfeld gemakkelijker om ons te vinden."

Wie BioPizza al wel heeft gevonden, weet dat het restaurant biologisch gecertificeerd is. Net als BioToko overigens. "Er is alleen een aantal kruiden die we niet biologisch kunnen krijgen", legt David uit. "En daarom zijn we bij BioToko niet voor de volle honderd, maar voor negentig procent biologisch." BioPizza is wel volledig gecertificeerd en soms is het voor de jongens puzzelen om ingrediënten te vinden die biologisch zijn. Thomas: "Veel halffabricaten kunnen we niet biologisch krijgen. Dat betekent dus dat we het zelf moeten bedenken en maken, maar dat vinden we alleen maar leuk. Biologische gist bijvoorbeeld is minder stabiel dan de gangbare. Het is dan even uitvinden hoe dat het beste werkt en bij welke temperatuur."

David en Thomas vinden het heerlijk om te koken. Vóór ze met BioToko startten, werkten ze beide in de keuken van het voormalige Berkhotel die als enige in Zutphen een vegetarisch restaurant voerde. Toen de keuken van chef wisselde en de jongens zich steeds minder konden vinden in de kaart, voelden ze de uitdaging om zelf iets te starten. Thomas: "Onze vader was toen al bijna dertig jaar actief geweest in de biologische detailhandel. Frank heeft eraan bijgedragen dat er biologische producten in de schappen belandden. Zijn ervaring in de detailhandel komt erg van pas." Frank is verantwoordelijk voor de catering, marketing en de administratie, de jongens houden zich bezig met de keuken en het personeel. Samen richten ze zich op de strategievoering van het bedrijf. "Samenwerken is leuk, maar soms ook best lastig hoor", erkent Frank. "Omdat we familie zijn, maar soms ook heel verschillend naar de zaak kijken." "En we zien elkaar niet in onze vrije tijd", aldus Thomas.

Sinds kort heeft BioPizza een veganistische pizza op de kaart. Voor wie deze of een van de andere gerechten wil proeven, krijgt met het meenemen van dit artikel afsluitend een kop koffie of thee met iets lekkers erbij.


www.biopizza-zutphen.nl

Meer berichten