Afhankelijk van de wind komt het monument tot leven

Zaterdag 14 september wordt het billen (scherpen van de molensteen) gedemonstreerd.  Foto: D.J. Abelskamp
Zaterdag 14 september wordt het billen (scherpen van de molensteen) gedemonstreerd. Foto: D.J. Abelskamp

WARNSVELD - Het thema van de landelijke Open Monumentendag 2019 is plekken van plezier. Kom op zaterdag 14 september tussen 9.30 en 17.00 uur een kijkje nemen in de molen Nooit Gedacht aan de Molenstraat in Warnsveld. De vrijwillige molenaars zijn dan volop bezig met het in bedrijf houden van een stukje geschiedenis.

Een molen als plek van plezier? Vroeger, in overgrootvaders tijd, was de molen een plek waar hard gewerkt moest worden om brood op de plank te krijgen. Tegenwoordig is de molen Nooit Gedacht een plek waar vrijwilligers met veel plezier een prachtige hobby uitoefenen. Gefascineerd door de oude techniek en afhankelijk van de wind komt het monument tot leven. Afhankelijk van de wind zal er worden gemalen en een van de koppelstenen (molenstenen vormen samen een koppel: de ligger en een loper) is opengelegd voor onderhoud, waardoor men het billen (scherpen van de molensteen) kan demonstreren.

En omdat het Monumentendag is zal de pannenkoekenbakker ook weer aanwezig zijn om pannenkoeken te bakken van zelf gemalen meel van de molen. Vlak bij de molen is het ook mogelijk om een kijkje nemen in De Overtuin, Huis Welgelegen en het Leeuwenkoppenhuisje aan de Molenstraat, of de Martinuskerk en Huize Alpha. Als het op de Monumentendag niet lukt, de molen kan iedere zaterdag (of andere dagen als de molen draait) bezocht worden.

Meer berichten