Vurrukkulluke opening Open Monumentendag Zutphen

De Warkense Molen rood verlicht. Foto: PR
De Warkense Molen rood verlicht. Foto: PR (Foto: )

Vurrukkulluke opening Open Monumentendag Zutphen

ZUTPHEN/WARNSVELD - Gooi je klapstoeltje achter op de fiets of in de auto en kom op vrijdag 13 september naar Warken. Hier vindt vanaf 20.00 uur de spectaculaire opening plaats van Open Monumentendag 2019. De Warkense Molen verandert die avond in Moulin Rouge en er wordt in de open lucht een gratis film vertoond: Het leven is vurrukkulluk.

Elk jaar wordt tijdens het tweede weekend van september Open Monumentendag gehouden. In heel Nederland zijn duizenden monumenten gratis toegankelijk Uiteraard zijn ook in monumentenstad Zutphen in het weekend van 14 en 15 september tientallen monumenten open voor publiek zoals de Drogenap, Villa Alpha in Warnsveld, de IJsselstroom, schuilkapel de Wildeman en het Broederenklooster. Dit jaar heeft als landelijke thema 'Plekken van Plezier' meegekregen, waar Zutphen met haar spectaculaire openingsavond op 13 september vol op inspeelt. De formele opening wordt verricht door wethouder Mathijs ten Broeke en daarnaast zijn er optredens van Can Can danseressen en zanger Gijs Neplenbroek. Tegen betaling zijn popcorn en drankjes verkrijgbaar. Om 21.00 uur start de film 'Het leven is Vurrukkulluk' die door Luxor Filmtheater op een groot scherm wordt vertoond. Bij regen verplaatst de film zich naar de naastgelegen Maalderij. Hier is echter het aantal plaatsen beperkt en vol is helaas echt vol. Kom bij slecht weer dus op tijd.

Over de film: Het leven is Vurrukkulluk
In Het Leven is Vurrukkulluk, naar de succesvolle roman van Remco Campert, volgen we drie verschillende liefdesrelaties in Amsterdam die allen verbonden zijn door verlangen, hoop en geluk. Tijdens een heerlijke lentedag zien we vrienden Mees en Boelie samen in het Vondelpark. Wat een normale dag lijkt te worden, verandert wanneer ze de jonge en knappe Panda ontmoeten. Waar de hitte in het Vondelpark lijkt te stijgen, ontbreekt deze bij het lang getrouwde stel Etta en Ernst-Jan. Ernst-Jan verdenkt Etta van vreemdgaan en heeft zo zijn eigen ideeën over hoe hij haar moet betrappen. In het laatste liefdesverhaal ontmoeten we Rosa en Kees, oude geliefden die onverwachts elkaars pad weer kruisen en er lijkt langzaam weer wat op te bloeien…

Vol programma
Ook de rest van het weekend zit boordevol verrassende activiteiten. Zowel op zaterdag als zondag is de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat ingericht als informatiecentrum. Hier is allerlei informatie over het weekend verkrijgbaar en is ook de inschrijving voor de diverse wandelingen. Uiteraard staat de openstelling van monumenten centraal, maar tijdens het weekend zijn er op allerlei plekken ook optredens van koren, dans- en muziekgroepen, zijn talloze ateliers en musea gratis te bezoeken en worden er lezingen gehouden. En voor de lekkere trek hebben een vijftal horecagelegenheden een speciaal Open Monumentendag Menu samengesteld tegen een speciaal tarief.

Monument van het Jaar
Op zaterdagmiddag om 13.15 uur wordt De Overtuin in Warnsveld geopend als Monument van het Jaar. Burgemeester Annemiek Vermeulen is hierbij aanwezig en zal het startsein geven voor de crowdfundingactie. Elk jaar steunt de gemeente Zutphen samen met Open Monumentencomité Zutphen een project waarbij Zutphens erfgoed op een bijzondere manier wordt behouden en versterkt. Het project van de Overtuin, waarbij enkele groenstructuren worden hersteld en waar nodige nieuwe aanplant wordt gerealiseerd, sluit hier goed bij aan. Om 14.00 uur volgt een lezing in de Martinuskerk van landschapsarchitect en groen erfgoed specialist Peter Verhoeff.

Kinderen & Ambacht21
Dit jaar is er meer dan ooit rekening gehouden met kinderen. Musea Zutphen, de Buitensociëteit, het Regionaal Archief Zutphen en Erve Eme hebben allemaal leuke activiteiten voor kinderen op het programma staan. Vanuit Open Monumentendag is er een speciale kindertocht naar de Museumhaven én is er een stempelactie waarmee kinderen een gratis ijsje van Talamini kunnen verdienen. Op zondag is er voor de wat oudere jeugd bovendien Ambacht21. Tijdens dit festival maken jongeren op een leuke en actieve manier kennis met ambacht en techniek. Op de kaart in het programmaboekje van Open Monumentendag staat waar de activiteiten van Ambacht21 zijn.

Paltsprijs
Elke twee jaar wordt door het Wijnhuisfonds de prestigieuze Paltsprijs uitgereikt. Deze stimuleringsprijs is bedoeld voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt. De winnaar wordt traditiegetrouw bekend gemaakt tijdens Open Monumentendag, dit jaar is dat op zondag 15 september om 16.00 uur in de Burgerzaal. Behalve de winnaar van de Paltsprijs, die gekozen wordt door een deskundige jury, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Stemmen hiervoor kan nog tot en met 14 september op www.wijnhuisfonds.nl.

Meer info zie de website van Open Monumentendag Zutphen. Zie ook het programmaboekje dat gratis verkrijgbaar is op diverse plekken in de gemeente Zutphen.


www.openmonumentendagzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten