De vrijwilligers van VVV Zutphen. Uiterst rechts Wendelien Jansen. Foto: Alize Hillebrink
De vrijwilligers van VVV Zutphen. Uiterst rechts Wendelien Jansen. Foto: Alize Hillebrink (Foto: )
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw augustus 2019 - Wendelien Jansen: 'Werken bij de VVV is het leukste wat je maar kunt bedenken'

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense leeuw is een schriftelijke onderscheiding voor deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Wendelien Jansen.

Ze maakt er een sport van anderen te informeren. Ook heeft ze al honderden kinderen tot Zutphense ridder geslagen. Als VVV-medewerkster Wendelien Jansen (55) het over haar werk heeft, is ze één en al enthousiasme. "Bezoekers moeten met een grotere glimlach naar buiten stappen dan dat ze binnenkwamen."

"Als baliemedewerkster in het museum aan de Rozengracht maakte ik kennis met het VVV-werk. Dat is inmiddels zo'n vijf jaar geleden. Informatie verstrekken over Zutphen: hmmm dacht ik, daar kan ik meer mee!

Ik solliciteerde naar de vrijwilligersvacature. Ja echt, niet iedereen kan dit worden. Je moet over een goede talenkennis beschikken, stressbestendig zijn en bereid zijn je kennis uit te breiden.

Zaterdag is de leukste dag om te werken. Dan ben ik er altijd. Werken bij de VVV is het leukste wat je maar kunt bedenken. Wat het zo leuk maakt is dat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Elke dag is een verrassing. Iedere bezoeker heeft zijn eigen verhaal.

Ik vind het heerlijk om in andere talen te spreken. Ik spreek zelfs een beetje Turks en Arabisch. Mensen zijn altijd verbaasd als je hun taal spreekt. Weet je wat het is, als je de taal van de ander spreekt voelen mensen zich meteen thuis. Dan is er een klik.

Improviseren en oplossen daar houd ik van. In het Paasweekend kwam hier een echtpaar uit Duitsland dat er helemaal vanuit ging wel een hotelkamer te kunnen vinden. Het bleek echter dat alles vol was. Collega's hadden al van alles geprobeerd. Na wat rondbellen bleek dat ze bij het Hampshire nog twee één-persoonskamers hadden voor een fantastische prijs! Het echtpaar was helemaal gelukkig, ook al moest het apart slapen.

Een klant die vraagt naar een restaurant stel ik altijd een wedervraag: wat vindt u lekker? Iemand die een bepaalde kledingwinkel zoekt adviseer ik ook om eens 'daar en daar' te kijken. Ik geef niet alleen antwoord op de vraag, maar ga net een stapje verder. Bijvoorbeeld de vraag naar wat er te doen is in Zutphen, beantwoord ik met een tegenvraag: wat vindt u leuk? Mensen moeten met een grotere glimlach naar buiten stappen dan dat ze binnenkwamen.

Ik kan me niet herinneren dat ik hier ooit een kop warme koffie heb gedronken. Hij is altijd koud haha. Door tien jaar uitzendbureauwerk heb ik veel commerciële ervaring. Mijn vader had een winkel in IJzerwaren, Dullaert, in Deventer. Het commerciële denken is bij mij ingeprogrammeerd. Als ik zie dat er ergens iets nieuws komt denk ik gelijk: kan ik daar iets mee voor onze klanten?

Ik wil op de hoogte blijven. Voor Zutphen en voor mezelf. Alleen dóén is voor mij niet voldoende. Vorig jaar heb ik de cursus Zutphenkunde gedaan. Ook ga ik weleens undercover in de fluisterboot, om te horen wat de passagiers zeggen.

Ieder kind dat hier binnenkomt wordt door mij tot ridder geslagen. De kinderen krijgen vervolgens een sticker met het Zutphense stadswapen erop. Ik heb geen idee hoeveel kinderen ik al tot ridder heb geslagen, ik denk wel honderden. Het is een kleinigheidje, maar ik paai er ook de ouders mee.

Ons team bestaat uit twintig mensen van tussen de vijftig en zeventig jaar oud. Onderling zijn we heel verschillend. Iedereen heeft zijn eigen speerpunten. Neem Ella: zij werkt bij slachtofferhulp en is heel empathisch. Frans werkt bij het CBR, die is heel rustig, heeft altijd overzicht.

Hiernaast werk ik als restaurator bij de afdeling metaalrestauratie bij archeologie Zutphen. Daar leer ik 'on the job'. Vanaf mijn zestiende had ik al de droom om archeoloog of restaurator te worden en voilà, op mijn 55e ben ik het! Ik neem alle details onder de loep, zelfs onder de microscoop. Het is erg intensief. Als ik daar vandaan kom ben ik moe maar voldaan. Iets in je handen dat net uit de grond komt en dat eeuwen daarvoor iemand anders in zijn handen heeft gehad, is toch fascinerend?

In tegenstelling tot het atelier is het hier juist 'outgoing'. Ik wil mensen Zutphen laten beleven. Als we op de markt staan zeg ik: sta eens stil en laat de eeuwen geschiedenis eens door je heen gaan. Negenhonderd jaar geleden was hier al een markt. We leven nu in een tijd waarin we overal aan voorbij snellen, maar er is zoveel te ontdekken en te beleven als je om je heen kijkt. En in dat mooie Zutphen mogen wij wonen!

Wat Zutphen bijzonder maakt is dat het mild is. Qua sfeer bedoel ik. Zutphen is zacht, vriendschappelijk. En dat past bij mij. C'est le ton qui fait la musique, n'est pas?"

Kent u ook een Zutphense Leeuw? Laat het ons weten via redactie@contact.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten