Pand De Wildeman waarin nu het Geelvinck Muziek Museum nog is gevestigd. Foto: M.M. Minderhoud
Pand De Wildeman waarin nu het Geelvinck Muziek Museum nog is gevestigd. Foto: M.M. Minderhoud

Geelvinck en Wijnhuisfonds hebben beide interesse in De Wildeman

Algemeen

ZUTPHEN - Het Geelvinck Muziek Museum en het Wijnhuisfonds hebben beide interesse om Huis De Wildeman aan de Zaadmarkt te kopen. Afgelopen maandag bracht Geelvinck een bieding uit aan de gemeente Zutphen. Uiterlijk aanstaande vrijdag moet het Wijnhuisfonds aan de gemeente laten weten of zij het pand aan de Rode Torenstraat en Huis De Wildeman aan de Zaadmarkt wil kopen.

Door Alize Hillebrink

Het Wijnhuisfonds heeft recht van eerste koop van het achtergelegen pand aan de Rodetorenstraat 65, in verband met toegang tot de schuilkapel die zich in het pand bevindt, die eigendom is van het Wijnhuisfonds. Het Wijnhuisfonds heeft interesse om dit pand samen met Huis De Wildeman aan de Zaadmarkt 88 te willen kopen. Voorzitter Nel Viersen van het Wijnhuisfonds: "Er zal wel onderhoud gepleegd moeten worden, maar het casco van De Wildeman is goed." Het Wijnhuisfonds maakt uiterlijk aanstaande vrijdag 31 augustus haar besluit bekend.

Voorzitter Nel Viersen van het Wijnhuisfonds zegt begaan te zijn met de situatie van het Geelvinck. "We vinden het belangrijk dat Zutphen cultureel vitaal blijft. Daar houden we in ons besluit rekening mee. Echter, wij zijn geen subsidieorganisatie. We staan open voor een constructie zoals we met Dat Bolwerck hebben. Daarvoor moet Geelvinck met een goede exploitatieberekening komen."

Directeur Jurn Buisman van het Geelvinck laat weten dat de huur die het Wijnhuisfonds berekent voor het museum echter niet haalbaar is. "De huurprijs is weliswaar lager dan die van de gemeente, maar nog dermate hoog dat wij dat niet kunnen opbrengen." Buisman had graag willen samenwerken met het Wijnhuisfonds en ziet dat nog steeds als een optie. "Echter de eisen die het Wijnhuisfonds en het Geelvinck aan het gebouw stellen zijn heel verschillend. Het Wijnhuisfonds wil zelf bepalen hoe zij het pand renoveert en de manier zoals dat bij Dat Bolwerck is gebeurd, is voor ons niet geschikt. Wij willen het achterstallig onderhoud wegwerken, isoleren en het inrichten zoals dat geschikt is voor onze instrumenten. Onze ideeën daarover liggen kostentechnisch veel lager."

Het Geelvinck deed afgelopen maandag een bod op het pand De Wildeman. Over de hoogte wil Buisman niets zeggen. "In ieder geval meer dan twee ton." Voor de financiering denkt hij aan een erfgoedstichting. Buisman zegt nog steeds hoopvol te zijn dat er een oplossing komt voor het Geelvinck. Een andere locatie in Zutphen is er niet. "Wordt dit niets, dan is vertrek uit Zutphen het enige wat rest."

De bruikleenovereenkomst van het Geelvinck met de gemeente Zutphen loopt per 1 september af. De gemeente heeft echter laten weten dat het Muziek Museum nog tot half november in Huis De Wildeman aan de Zaadmarkt in Zutphen kan blijven. Hiermee is de huurovereenkomst met de gemeente voor de vierde en, volgens de gemeente laatste maal, verlengd.

Meer dan vierduizend mensen ondertekenden inmiddels de petitie voor behoud Geelvinck Muziek Museum in Zutphen. Ook de landelijke pers, waaronder NPO Radio OVT en dagblad NRC, besteedde aandacht aan de benarde positie van Het Geelvinck.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant