Pianiste Mariëtte Hehakaya ontdekte een door Staring gecomponeerd wiegenlied, deze zal ze tijdens het concert brengen. Foto: Meike Wesselink
Pianiste Mariëtte Hehakaya ontdekte een door Staring gecomponeerd wiegenlied, deze zal ze tijdens het concert brengen. Foto: Meike Wesselink

Berkelfestival Almen viert Staring

Algemeen

ALMEN - Met de mooie weersverwachting is het komend weekend ongetwijfeld aangenaam vertoeven langs de Berkel. In en om de bijna 115 kilometer lange, slingerende stroom is er van alles te beleven tijdens het Berkelfestival op zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus. In Almen doen ze dat de 24e op zijn Starings.

Door Meike Wesselink

Hoofdact van de Almense editie van het festival is het concert StarinG van de Zutphense pianiste Mariëtte Hehakaya om 17.00 uur in het Almense kerkje. Hehakaya wordt dan begeleid door fluitiste Liesbeth Niesten en contrabassist Niek Hietbrink maar ze mobiliseerde ook andere artiesten en enthousiastelingen om een dagvullend programma in elkaar te zetten. "Een paar jaar geleden leerde ik Pien Pon kennen en we bespraken dat het leuk zou zijn om als ondernemende kunstvrouwen samen iets te organiseren. En zo klikte het ook met Sandra Grootenhuis van De Hoofdige Boer. Zij houdt erg van piano. Met het Berkelfestival konden we onze interesses koppelen. Vorig jaar resulteerde dat al in het concert FLow into Words. Dit jaar kozen we voor StarinG."

"Voor de ingang van buitenplaats de Wildenborch, het geboortehuis van Antoni Christiaan Wynand Staring, ligt een met steentjes ingelegde ster. Daar heb ik me door laten inspireren voor het concert. Ik mocht in de archieven van de familie Staring snuffelen en kwam daar een allerliefst wiegeliedje tegen. Een compositie die Staring schreef ter ere van de geboorte van zijn achtste kind. Het ontroerde me dat de kinderen samen met hun vader dat lied voordroegen aan moeder. Het besef dat ze hadden van de strijd die het kostte om het kind ter wereld te brengen, maar ook het godsgeschenk dat ze daarin zagen raakte me. In mijn uitvoering heb ik het liedje wat meer wiegend gemaakt. Het is natuurlijk een eer dat achterkleindochter Jennina Carelina Staring het concert komt bezoeken." Naast werken van Staring, Beethoven, Saint Saëns en Rachmaninoff brengt Hehakaya haar eigen composities ten gehore tijdens het concert. Om het gehele festival te beleven, is het mogelijk om een passepartout te kopen bij De Hoofdige Boer of bij Museum STAAL. Daarmee is ook toegang tot het museum gegarandeerd, dat geheel gewijd is aan Staring. Momenteel is daar ook de tijdelijke expositie Boerentrots te zien. Landhotel De Hoofdige Boer serveert ter ere van het festival een delicatesse uit de streek, aansluitend aan het concert.

Vanaf 11.00 uur vinden er ieder uur in STAAL voordrachten van gedichten en soundpoëtry plaats. Anna Wiersma, Jet Rotmans, Otteline van Panthaleon van Eck en anderen dragen dan voor uit eigen werk en worden begeleid door de muzikanten Liesbeth Niesten en Niek Hietbrink. Hehakaya: "De dichters die meedoen hebben allemaal een klassieke basis. Ik herken daarin een cadans, een vorm die teruggrijpt naar de natuur. Precies dat kenmerkt ook de gedichten van Staring." Tijdens haar zoektocht ontwikkelde de pianiste een groot respect voor Staring die vooral bekend is als dichter. "Maar Staring was veel meer dan alleen dichter. Hij was geen landheer, maar een landman met oog voor de natuur, maar ook voor de noden van de gewone man. Op zijn landgoed stichtte hij een school voor de kinderen van de landarbeiders. Staring was echt een deugdelijk man. Hij liet zich niet van de wijs brengen door de verleidingen van het leven. Dat is bijvoorbeeld terug te vinden in het gedicht Aan de Eenvoudigheid."

Met onder andere dat gedicht gaat journalist en natuurliefhebber Meike Wesselink aan de wandel. Ieder half uur (vanaf 11.30 uur) start een wandeling bij de ingang van STAAL. Wesselink daagt deelnemers uit om de gedichten van Staring nader te onderzoeken. Hoe zijn deze te herleiden naar de natuur. Hoe is het te plaatsen in de historie en hoe vertalen we het naar nu.

Los van het festival, maar zeker ook noemenswaardig, is het concert van BuBLBL Troubadours op zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus bij theetuin Besselink (Lage Lochemseweg 31a). John Blijenberg, LeJo van Bloois en Marcel Bugter vertolken op geheel eigen wijze het levenslied.


www.berkelfestival.eu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant