Columns

Column Paul Bombeld - Museumhaven

Museumhaven

Als er iets is waar ik echt weinig verstand van heb dan zijn het wel boten en schepen. Zó weinig dat ik niet eens weet of er verschil zit tussen een boot en een schip. Reden voor Jan Alfrink -ervaren verhalenverteller uit Zutphen- om mij eens een keer uit te nodigen in de Museumhaven op de Mars. Welkom in het grootste museum van Zutphen. De toegang is gratis. En blijf -net als ik- niet zo bescheiden op de dijk staan, maak rustig een wandeling over de steigers. Bij ieder schip staat een bordje met uitleg over de kleurrijke historie.

Helemaal vooraan ligt een oud brugschip. Nelly, eigenaresse en bewoner van een van de historische schepen heeft al koffiegezet. We gaan zitten in of op de brug. Wat is eigenlijk de juiste benaming voor een grote gesloten verblijfsruimte bovenop een schip? Geen idee, maar in kleine stapjes word ik als echte landrot wijzer. Dit schip vormde in het verleden, samen met andere vaartuigen, een brug over de rivier. Dwars over het dek was een weggedeelte gemonteerd. Als er voetgangers naar de overkant moesten lagen alle schepen met hun brugdelen gebroederlijk naast elkaar. En als de scheepvaart verder moest, voeren een paar schepen met weggedeeltes eventjes weg. Het brugschip heeft ook dienstgedaan in Zutphen toen rond 1936 de oude klapburg plaats moest maken voor de huidige hefbrug. Deze klus duurde meer dan een jaar en gedurende deze periode was dit brugschip een onderdeel van de provisorische overgang. Interessant.

Even later wandelen we naar het schip van Nelly, helemaal achteraan, aan de laatste steiger. Haar schip heeft in een ver verleden dienstgedaan als vrachtschip voor het vervoer van stenen. Van de steenfabrieken langs de rivieren, naar grote steden in het westen luisterend naar de namen Den Haag en Rotterdam. Per keer konden er vijftigduizend stenen mee die met de hand werden geladen. Maar nu heeft Nelly een ongelofelijk knusse woning in de buik van het vrachtschip. Een heel klein keukentje, twee bedstedes, en in het ruim een heel bijzondere woonkamer. Ik kijk me werkelijk de ogen uit. Dit is slechts één bewoond schip. Van de zeventien oude vrachtschepen in de Museumhaven, zijn er tien permanent bewoond. Het is net een kleine woonwijk, maar dan wel een hele bijzondere.

En binnenkort heeft iedereen de unieke mogelijkheid om zelf ook bij de bewoners binnen te kijken. Op zondagmiddag 1 september wordt hier weer het festival 'verhalen aan boord' georganiseerd. Financieel gaat u zeker niet het schip in, de toegang is gratis. De buren An en Karel van Villa Veer schenken koffie. En als u het prachtig heeft gevonden, mag u natuurlijk altijd een paar euro in de schipperspet gooien. Maar zelfs dat is niet verplicht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden