Hans Heesen kwam naar Zutphen om te schrijven. Foto: Henk Derksen
Hans Heesen kwam naar Zutphen om te schrijven. Foto: Henk Derksen

Zutphens boek genomineerd voor Louis Hartlooperprijs

ZUTPHEN - ‘Prikkelend in hoge mate – Een geschiedenis van de bioscopen in Zutphen’, het boek dat Hans Heesen, artistiek directeur van Luxor, vorig jaar schreef ter gelegenheid van Luxors 100-jarig bestaan, is genomineerd voor de Louis Hartlooperprijs 2019. Deze prijs, in 2005 in het leven geroepen, is bestemd voor publicaties die een waardevolle bijdrage leveren aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur in ons taalgebied.

In het nominatierapport wordt de voordracht als volgt toegelicht: ‘Het is een fascinerend overzicht geworden van historische ontwikkelingen aan de hand van gevarieerde ‘human interest’ verhalen. Hans Heesen toont zich een vaardige schrijver en heeft zich goed gedocumenteerd. Zijn kenschets van de lokale situatie biedt de lezer tal van aanknopingspunten voor verbindingen met het landelijk filmklimaat door de tijden heen. In chronologische volgorde wordt smakelijk verteld over bijzondere mensen die te maken hadden met de lokale filmvertoning, van reizende bioscopen in de beginjaren tot de digitale projectie van vandaag.’

Heesens boek, een uitgave van de Zutphense Uitgeverij Siemes, is een van de vijf kanshebbers. De overige genomineerden zijn: ‘Diva – Het onthullende verhaal over hoe Amsterdamse Jetje heel Hollywood op stelten zette en een wereldberoemde filmster werd’, door Erik Brouwer; ‘Een jaar in het donker’, door Gerhard Hormann; ‘Film Fun, maandelijks tijdschrift’ van Thys Ockersen; en ‘Haarlem filmstad’, samengesteld door Harry Hosman.

Welke van deze titels zich uiteindelijk de Beste Filmpublicatie van 2019 mag noemen, wordt zaterdag 28 september bekendgemaakt op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De winnaar wordt gekozen door een jury bestaand uit vertegenwoordigers van de vakorganisaties van scenarioschrijvers, producenten, regisseurs en cameramensen. De prijs bestaat onder meer uit een penning, een oorkonde en een geldbedrag. De prijs, die dit jaar voor de vijftiende keer wordt uitgereikt, viel eerder ten deel aan onder anderen NRC-redacteur Joyce Roodnat, filmjournalist Gawie Keyser van De Groene Amsterdammer en Volkskrant-journalist Rob van Scheers.

Meer berichten