Foto:
Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Werk

Werk

Er zijn beroepen waar ik diep respect voor heb. Wegwerkers bijvoorbeeld. Met gevaar voor eigen leven bij nacht en ontij, in weer en wind, levensgevaarlijk werk doen. Ik kan het ook niet uitstaan als medeweggebruikers harder rijden dan 70 kilometer per uur langs de werkzaamheden, die hardwerkende mannen willen ook gewoon naar huis aan het eind van hun dienst. Ja mannen, want ik heb in Nederland nog nooit een vrouw dat werk zien doen. In tegenstelling tot Peru, daar zag ik bijna alleen maar vrouwen werken met asfalt aan de weg.

Vuilnisman, ook zo'n beroep. Zeker in de zomer als de stank van het vuilnis nogal overheersend is. Parkeercontroleur. Als vuilnisman of wegwerker maak je mensen nog blij, het afval wordt opgehaald en de weg wordt beter. Maar als parkeercontroleur maak je nooit iemand blij. Ja, de persoon die de financiën bij houdt van de gemeente. Maar er zal nooit iemand lachend reageren na het aantreffen van een parkeerbon. Tandarts. Ik moet er werkelijk niet aan denken om iedere dag mijn werkruimte te hebben in de monden van verschillende mensen. Echt niet.

Pakketbezorger. Dat was een paar jaar geleden denk ik wel een leuk beroep, maar nu wel heel veel inkopen via internet aangekocht worden en er overdag nooit iemand thuis is en je dus altijd moet leuren met die pakketjes, tja. Dus nee, lijkt me ook niks al die boze buren die weer een pakketje moeten aannemen te woord staan. Boekhouder. Alleen maar cijfertjes verwerken in een stoffig kantoor. Dat beeld klopt niet, weet ik wel. Maar als ik boekhouder zou zijn, dan zou ik er wel zo bijzitten. Helpdeskmedewerker. De hele dag mensen te woord staan die hun wachtwoord zijn vergeten, zeggen niks verkeerd te hebben gedaan maar ondertussen dat natuurlijk wel hebben gedaan want een computer doet echt niks uit zichzelf. En de slimste oplossingen bedenken voor de domste vragen en ondertussen altijd maar vriendelijk zijn. Dat laatste zou ik niet kunnen als iemand zelf de boel heeft verkloot. En als ik zelf bel met een helpdesk ben ik altijd blij dat ik die persoon aan de andere kant niet ben.

Ben niet op zoek naar ander werk hoor. Ik heb mijn droombaan en ik hoop dat ik die ook kan behouden, ondanks het ziek zijn. Maar ik vind het wel eens leuk om na te denken over als ik wat anders was gaan doen in mijn leven. En ben dan blij met al die mensen die in mijn ogen moeilijke beroepen doen, zodat ik er nooit terecht kom!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden