Beeld uit de film 'Tegen de regels'. Foto: GeldersArchief.nl
Beeld uit de film 'Tegen de regels'. Foto: GeldersArchief.nl

Zutphense filmcollectie van prijswinnende amateurfilmer online

ZUTPHEN - Het Gelders Archief heeft de Zutphense filmcollectie van prijswinnende amateurfilmer J.G. Ferwerda gedigitaliseerd, toegankelijk gemaakt en online gezet.

Jacques G. Ferwerda (1910-1990) kwam in 1951 met zijn gezin naar Zutphen, waar hij als leraar wiskunde ging werken. Hij maakte onder meer een prijswinnende film (1967) over een gespeelde opstand van leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Zutphen, waarbij ze met brommers door de gangen rijden. De film 'Tegen de regels' (1967) won de Brusse Wisselprijs, een prijs voor amateur-8mm-films, en de eerste prijs op het NOVA-festival in Apeldoorn in 1967.

De wiskundeleraar koos voor zijn films - zijn filmoeuvre bedraagt ruim 25 titels - meestal onderwerpen uit de directe omgeving: zijn werk, het gezin, de stad Zutphen. Zo zijn er beelden van winters Zutphen, de IJsselburg, de IJsselkade en hoogwater in de IJssel in 1962-1963. Ferwerda maakte in 1965 ook opnamen van de aanleg van aardgasleidingen in de Achterhoek.

Ferwerda was ook publicist en prijswinnend amateurfotograaf.

Meer informatie, zie: https://www.geldersarchief.nl/over-ons/actueel/weblog/416-zutphense-filmcollectie-van-prijswinnende-amateurfilmer-j-g-ferwerda-online

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden