Honing- en milieumarkt

Honing- en milieumarkt

ZUTPHEN - De Zutphense afdeling van de Nederlandse Bijenhouders vereniging verzorgt zaterdag 10 augustus en 5 oktober tussen 9.00 en 16.00 uur weer een honing- en milieumarkt op de Houtmarkt, tegenover het Volkshuis in Zutphen.

Bijen leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de voedingsgewassen en van ongeveer 15 procent van de wilde planten. Jaarlijks komt de economische waarde van de bijen in Nederland uit op ongeveer 1 miljard euro, terwijl de land- en tuinbouw belangrijk bijdraagt aan het nationaal inkomen.

Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Honingbijen zijn een indicator voor ons leefmilieu. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie. Het is dus geen goed nieuws dat vele bijenvolken in Europa de lente niet halen. Het afsterven van bijenvolken heeft verscheidene oorzaken:de Varroa-mijt (een parasiet)kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieugebruik van pesticiden door de mens.

De markt
Op de honingmarkt kunnen leden van de Zutphense afdeling van de Nederlandse Bijenhouders bezoekers alles vertellen over deze prachtige nuttige beestjes. Ook is het mogelijk de koningin en werksters zelf te bestuderen in een zichtkast maar ook van naderbij met een binoculair.

Daarnaast worden er natuurlijk diverse soorten honing en andere bij-producten aangeboden. Ook staan er andere kraamhouders die net als de imkers begaan zijn met het milieu.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten