Mieke Kuenen heeft naast Hafdis (r) sinds kort een tweede IJslander. Foto: PR
Mieke Kuenen heeft naast Hafdis (r) sinds kort een tweede IJslander. Foto: PR

Familieverhaal centraal in boek Paardenkracht

Algemeen

ZUTPHEN - Paardenkracht, het levensverhaal van Mieke Kuenen kwam dit voorjaar uit bij Boekscout. Het boek waarin het paard maar ook haar familieverhaal een centrale rol speelt, viel niet alleen goed bij 'paardenmeisjes'. Van verschillende kanten kwamen er reacties op haar debuut. Mensen herkennen zich in het levensverhaal, voelen zich gesteund, gesterkt.

Door Meike Wesselink

Ze was helemaal niet van plan om een boek uit te brengen, maar was begonnen met het optekenen van haar avonturen met Hafdis, een pittig IJslands paardje dat in 2014 in het leven van Mieke verschijnt. Hafdis is eigenzinnig; op momenten dat Mieke geen duidelijke leidersrol inneemt, gaat de koppige merrie met haar aan de haal. Wanneer Hafdis haar berijder daadwerkelijk van haar rug werpt en Mieke denkt dat de verhoudingen zo zijn verstoord dat er geen weg samen terug is, komt ze tot een inzicht.

"Voorin het boek vind je een aquarel van een paard. Jaren geleden heb ik het geschilderd. Het schilderijtje kwam weer eens tevoorschijn en toen ik het nog eens goed bekeek, herkende ik in de aquarel Hafdis. Al die tijd dat ik een eigen paard had gewild, was dit het paard waarnaar ik had verlangd." Mieke besluit uitvoerig aan de slag te gaan met Hafdis en wordt gedwongen om daarbij ook zichzelf onder de loep te nemen.

Mieke beschrijft in Paardenkracht het verhaal van een meisje dat verslingerd is aan paarden en op paardrijles mag als ze acht jaar oud is. Ze wordt ouder, gaat studeren, krijgt een baan, een vriend. Het ene komt, het andere verdwijnt, maar de paarden blijven. Een eigen paard komt er echter maar niet. Hoewel Mieke echt voeling heeft voor de edele dieren, brengt het rijden op steeds weer andere paarden ook nare ongelukken met zicht mee. Tot twee keer toe komt ze zelfs met paard en al ten val. En toch klimt ze er steeds opnieuw weer op.

Mieke is 51 jaar oud als Hafdis in haar leven komt en het gevoel om samen met haar eigen paard een ritme op te bouwen, verheugt haar. Maar de weg om Hafdis rijklaar te maken, blijkt een lange. Met de hulp van een dierentolk ontdekt Mieke meer over het verleden van haar paard en dat verleden blijkt sterk parallel te lopen met dat van haarzelf.

De strenge opvoeding die Mieke kreeg, bagatelliseerde ze almaar, maar de meer dan dominante houding van haar vader en de volgzame aard van haar moeder en haar twee zussen richtte meer schade aan dan ze voor mogelijk had gehouden. Het ontwikkelen van haar eigen identiteit werd haar in feite afgenomen door keuzes die haar ouders haar steeds opdrongen. Het leverde Mieke een constante strijd op met haar familie, maar het kwartje viel pas echt toen ze met Hafdis aan de slag ging en het paard haar uitnodigde om op zoek te gaan naar haar eigen kracht en leiderscapaciteiten.

Mieke leidt inmiddels een prettig leven. Ze is gelukkig getrouwd, woont in het mooie buitengebied van Zutphen en geniet van Hafdis en andere dieren om zich heen. De relatie met haar ouders heeft ze echter verbroken en dat wordt haar niet in dank afgenomen. Het gevoel van gemis blijft, het onbegrip voor de starheid van haar vader en iedereen die hij daarin meetrekt blijven moeilijk te begrijpen, maar het gevoel van vrijheid dat Mieke ervaart, de autonomie die ze ervoor terugkrijgt, het plezier met Hafdis en de steun van haar echtgenoot vullen het gemis op.

"De uitgever had me al een contract aangeboden, maar toch voelde het niet helemaal goed. Zelf besloot ik het boek nóg eens onder de loep te nemen en er nóg dieper in te duiken. Belangrijke details uit mijn familieverleden die ik altijd goedpraatte, heb ik nóg meer naar voren laten komen, net zolang tot het goed voelde. Het is een toegankelijk en zeker niet een zwaar boek geworden."

Het resultaat, een kleurrijk boek met een chronologische optekening van gebeurtenissen en eigen illustraties, is onder andere te vinden bij Boek& Buro in Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant