Rik Hoevers van de Atlekiekunie bekijkt de lijnen op de baan. Op de achtergrond voorzitter Anton Kruiderink (l), wethouder Matthijs ten Broeke (m) en Jaap Verhagen van de gemeente. Foto: Meike Wesselink
Rik Hoevers van de Atlekiekunie bekijkt de lijnen op de baan. Op de achtergrond voorzitter Anton Kruiderink (l), wethouder Matthijs ten Broeke (m) en Jaap Verhagen van de gemeente. Foto: Meike Wesselink (Foto: )

Stichting Atletiek Accommodatie Zutphen krijgt goedkeuring van baaninspectie

ZUTPHEN - Iedere drie jaar komt het weer terug: de inspectie van baan én toestellen van stichting Atletiek Accommodatie Zutphen (SAAZ). Voorzitter Anton Kruiderink is maar wat blij dat de SAAZ, Atletiekvereniging Hanzesport als hoofdhuurder en gemeente Zutphen het weer voor elkaar hebben gekregen om financiële middelen en krachten te bundelen om de keuring zo naar een goed resultaat te helpen.

Door Meike Wesselink

"Dat zoiets in een tijd van bezuinigingen toch mogelijk is, daarvoor zijn we de gemeente best wel dankbaar." Kruiderink die toch al in de feeststemming is vanwege het vijftig jarig bestaan van Hanzesport, maakt er meteen een klein feestje van en nodigt het bestuur van Hanzesport en de wethouder uit op de koffie voor de daadwerkelijke keuring van start gaat. Het is tevens een mooie gelegenheid om het kersverse jubileumboek te overhandigen aan wethouder Matthijs ten Broeke die als vervanger van Laura Werger de keuring bijwoont.

Al op 1 januari dit jaar bestond Hanzesport vijftig jaar, maar het hele jaar door wordt het jubileum gevierd met als hoogtepunt de receptie van afgelopen juni die niet in het eigen clubhuis, maar bij de buren (AZC) plaatsvond vanwege de grote opkomst. "Een zeer geslaagd feest", aldus Kruiderink die meteen van de gelegenheid gebruik wil maken om terug te kijken op vijftig jaar Hanzesport.

"In 1969 werd de club opgericht met maar liefst 32 leden op het voormalige Jaarbeursterrein tussen de Hanzehal en voetbalvereniging AZC. In dat eerste jaar werd de Hanzeloop al gehouden. Deze heeft dit jaar dus voor de vijftigste keer plaatsgevonden. In 1973 komt de top van hardlopend Nederland naar Zutphen voor de Hanzeloop omdat er dan ook voor het eerst een halve marathon wordt gelopen. Iets dat dan nog uniek is in de regio. In '79 verhuist de club naar Noordveen en groeit de vereniging naar de tweehonderd leden. Meerderen springen eruit en doen mee aan Nederlandse kampioenschappen met loopnummers (korte- en lange afstand) en werpnummers (discuswerpen, poolstokhoogspringen, hoog- en verspringen). In 1980 wordt het bevrijdingsvuur voor het eerst in Wageningen opgehaald en naar Zutphen gedragen. Ook dat zal volgend jaar weer gebeuren tijdens het 75ste bevrijdingsjaar.

Al in 1990 wordt voor het eerst gesproken over een kunststof ondergrond op de banen die tot dan toe van gravel zijn. Langzaam maar zeker verdwijnt de gravel van de Nederlandse atletiekbanen. Ook Zutphen krijgt kunststof, maar het is al 2005 als de baan op de nieuwe locatie (Deventerachterpad) er ligt.

Hanzesport heeft inmiddels vijfhonderdvijftig leden en is een gezellige club. Ieder lid draagt wel iets bij. Ook wordt veel samengewerkt met de naastgelegen voetbalvereniging AZC. De Unicefloop is daarvan een mooi voorbeeld.

Terug naar de keuring die Rik Hoevers van de Atletiekunie uitvoert. Meetlinten worden naast de springbalk gehouden, springkussens worden uitgeprobeerd, lijnen op de baan nagemeten. Wethouder ten Broeke kijkt geboeid toe. "Ook in het kader van de bezuinigingen is het elke keer weer flink afwegen hoeveel geld er in de Zutphense sport-accommodaties gestoken kan worden. We zijn toch wel heel blij dat we alles in het werk hebben kunnen stellen zodat de baan weer een paar jaar vooruit kan. Maar je ziet hoe nauw het allemaal luistert. De veiligheidsnormen worden constant bijgesteld en dat heeft natuurlijk behoorlijke consequenties."

Kruiderink is vol vertrouwen dat de baan wordt goedgekeurd. "Dat komt omdat er en voorkeuring is geweest. Daar kwamen nogal wat verbeterpuntjes uit naar voren en die hebben we met de stichting, met leden van Hanzesport en medewerkers van Gemeente Zutphen zo goed mogelijk aangepakt."

Net als de leden en oud-leden krijgt wethouder ten Broeke na de keuring een jubileumboek overhandigd. Het boek staat vól foto's over vijftig jaar Hanzesport en over ieder jaar staat wel iets in het boek vermeld. Een mooie herinnering, maar ook de basis om weer verder vooruit te kijken met de club.


www.hanzesport.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten