Beeld van de bekroonde film Dovlatov. Foto: PR
Beeld van de bekroonde film Dovlatov. Foto: PR

Film Dovlatov: schrijvers gefrustreerd door de Sovjetcensuur

ZUTPHEN - In Luxor Theater draait op vrijdag 16 om 20.30 uur en zondag 18 augustus om 20.00 uur de bekroonde film Dovlatov (2018) van de Russische regisseur Aleksej German Jr. Door de ogen van de dissidente schrijver Sergej Dovlatov laat German het Russische schrijversmilieu in de repressieve Brezjnev-periode zien. De film maakt duidelijk hoe frustrerend het is om te schrijven zonder publiek en won meerdere prijzen, waaronder een Zilveren Beer in Berlijn voor de aankleding.

Sergej Dovlatov (1941-1990) wordt tot de grote schrijvers van zijn tijd gerekend. Die status kreeg hij pas na zijn dood, want tijdens zijn leven kwam zijn werk niet langs de Sovjetcensuur. German beperkt zich in zijn portret tot een paar dagen in november 1971. Om toegelaten te worden tot de Bond van Sovjetschrijvers (een voorwaarde om gepubliceerd te worden) moet Dovlatov zijn principes verloochenen, maar daartoe is hij niet in staat. Optimistisch en constructief schrijven, zoals van hem wordt verlangd, zit gewoon niet in zijn aard. Zelfs het baantje in de bedrijfsjournalistiek dat hij heeft aangenomen om maar iets te verdienen, gaat hem slecht af. Zijn goed ontwikkelde gevoel voor ironie wordt niet op prijs gesteld.

Uiteindelijk hangt hij rond met vrienden die in hetzelfde schuitje zitten, zoals de dichter Joseph Brodsky. Een generatie kunstenaars wordt op die manier door het Sovjetregime uitgewist, maar Dovlatov laat zich dat niet overkomen. De schrijver, gespeeld door de Servische acteur Milan Maric, blijft overeind, hoe wanhopig zijn situatie ook is.

Kaarten en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl

Meer berichten