Neergestreken: Corrie Bijlmer

Corrie Bijlmer. Foto: Mirjam van Biemen
Corrie Bijlmer. Foto: Mirjam van Biemen (Foto: )

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag neerstrijken in het Zutphense buitengebied, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in onze stad. In 2018 vestigden zich zo'n 3000 nieuwe inwoners in Zutphen, waarvan 230 afkomstig uit de Randstad.

Vandaag de beurt aan Corrie Bijlmer (77). Een klein jaar geleden verhuisde zij van Hilversum naar een huurwoning in het centrum van Zutphen.

Door Mirjam van Biemen

Corrie: "Vijf jaar geleden kwam ik voor het eerst in Zutphen. Mijn zoon was hier met zijn gezin vanuit Amsterdam naar toe verhuisd en ik paste regelmatig op de kleinkinderen. Ik vond het meteen een heerlijke stad en stelde mijn, inmiddels ex-man, gelijk voor om hier ook te gaan wonen. Dat wilde hij niet, hij had een heel leven opgebouwd in Hilversum. Ik ken Hilversum en omstreken heel goed, ik heb als kind in Naarden Bussum gewoond en heb mijn middelbare school in Hilversum doorlopen. Daarna ben ik met mijn eerste man getrouwd, waarmee ik twee kinderen heb gekregen. Samen hebben we ruim zeventien jaar in Amsterdam gewoond, ook nog op een woonboot. Na dat huwelijk kwam ik mijn tweede echtgenoot tegen, die dus in Hilversum woonde. Onze interesses en beider wereldbeeld lagen alleen dermate uiteen dat ik na tweeëntwintig jaar alsnog besloot om ook van hem te scheiden. Ik woon nu voor het eerst in mijn leven alleen, wat dat betreft is Zutphen in alle opzichten een nieuwe start."

Met hulp van haar zoon en schoondochter vindt Corrie een mooie huurwoning met prachtig uitzicht over de oude binnenstad. Ook al woont ze hier nog maar kort, Corrie geniet met volle teugen van haar nieuwe leven.

Corrie: "Ik vind Zutphen echt een verademing. De mensen zijn vriendelijk, vriendelijker dan in Hilversum. Dat Gooise matras is toch wel een beetje kakkerig hoor. Het lijkt wel alsof de mensen hier meer tijd hebben, ze zijn zo relaxt! De omgeving is ook prachtig, ik fiets hier wat af. Laatst nog naar een oude nicht van me, die negentig is en in Deventer woont. Rond Hilversum heb je natuurlijk de hei, die is ook mooi, maar daar is het tegenwoordig veel drukker. Eigenlijk verveel ik me nooit, ik ben gek op lezen en heb nog een hoop dozen uit te zoeken. Mijn kleindochters, die inmiddels op de middelbare school zitten, logeren hier ook wel eens of komen aanwaaien als ze een tussenuur hebben. Mocht ik me wel gaan vervelen, dan loop ik zo het centrum in en bezoek ik een museum of de Walburgiskerk. Contact maken gaat hier gemakkelijk. Iedere donderdagochtend ga ik naar de markt en maak ik een praatje met de marktlui, en die muzikant bij de Albert Heijn groet ik ook steevast. De burgemeester lijkt me trouwens ook een hele geschikte vrouw, beter dan die Pieter Broertjes."

Corrie is voornemens om vrijwilligerswerk te gaan doen in Zutphen. In Hilversum deed ze dit ook al.

Corrie: "In Hilversum werkte ik in een hospice, maar dat wil nu niet meer. Ik heb mijn hele leven in de verpleging gewerkt, nu zoek ik iets lichters. De Luxor lijkt me wel wat, maar ik vermoed dat je dan handig met computers moet zijn? In ieder geval heb ik me nu aangemeld als vrijwilliger voor het Cellofestival en verder zie ik wel, er is zoveel te doen hier."

Een nieuwe relatie staat niet op haar lijstje, maar, een maatje om uitstapjes mee te maken zou ze best leuk vinden, vertrouwt ze uw verslaggever nog toe.

Corrie: "Gewoon om fietstochten mee te maken of een theatervoorstelling te bezoeken. Ja, daar sta ik wel voor open, naar meer gaat mijn aandacht nu niet uit. Ik heb mijn hele leven mensen om me heen gehad, dus vreemd is het wel om nu alles alleen te moeten doen. Hoe vul je je leven dan in? Ik merk ook dat ik bewuster met mijn einde bezig ben. Dat is niet erg, dat einde komt hoe dan ook. Maar ik ben nog gezond en ben er niet bang voor. Daarbij heeft alleen zijn ook voordelen, ik kijk alle tv-programma's die ik wil kijken, zonder met een ander rekening te hoeven houden, heerlijk!".

Meer berichten