Foto gemaakt aan de Rijksstraatweg in Warnsveld in 1939 door J.B. Thate toen daar de tramrails verwijderd werden. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen
Foto gemaakt aan de Rijksstraatweg in Warnsveld in 1939 door J.B. Thate toen daar de tramrails verwijderd werden. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Genieten van beeldmateriaal van Warnsveld in vroegere tijden

WARNSVELD - Vrijdag 9 augustus kan men terug in de tijd in het dorp Warnsveld. 's Middags vanaf 15.00 uur zal Jan Rossel een aantal films vertonen in het Nutsgebouw waarin diverse plekken in Warnsveld goed in beeld komen. In de avond van 20.00 tot circa 22.00 uur kan men genieten van originele dia- en foto-opnamen van oud-huisarts J.B. Thate, welke door middel van een bandopname door hemzelf worden toegelicht. Kaarten (aan de zaal) voor de middag- of avondvoorstelling bedragen 5 euro.

Johan Adolfs was een Nederlandse cineast die bekend werd door zijn talrijke registraties van het dorpsleven in Nederland in het midden van de twintigste eeuw. Ook in Warnsveld heeft hij een film gemaakt in het jaar 1966, waarin een aantal winkels en de eigenaren goed in beeld komen. Zoals ViVo Stein en Melkwinkel Smeerdijk. Ook de winkel en werkplaats van Bobbink en vele andere personen komen in beeld voorbij. De Plattelandsvrouwen vergaderen bij Hentje Pijnenburg op het Loo. Van de scholen komen veel leerlingen en leerkrachten ook in beeld. Evenals een oefening van de judovereniging die op het gras bij de Abersonfontein. Traditiegetrouw sluit de Warnsveldse vrijwillige brandweer en het orkest van Excelsior deze film af. Een gedeelte van deze film was te zien bij TV Gelderland, maar nu compleet in het Nut. De film bevat geen geluid. Deze film is nu in het bezit van het Regionaal Archief Zutphen.
Als afsluiting van het middagprogramma is er nog een andere korte film te zien, ook zonder geluid uit ongeveer 1935. De klanten van Kruidenier Nossent gingen met een paar bussen op excursie naar Amsterdam. Bij het vertrek in Warnsveld komen zij uitgebreid in beeld. Van de Persil-School intern is er niets te zien, wel van bezoek aan de luchthaven Schiphol, waar toen wandelen op de banen geen groot probleem was. Kaarten aan de zaal voor 5 euro, en een gratis kopje koffie of thee.

In het avondprogramma vanaf 20.00 uur kan men kijken naar meer dan 250 originele dia- en foto-opnamen van de oud-huisarts J.B. Thate welke door middel van een bandopname door hemzelf ooit toegelicht zijn. Zijn belevenissen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna komen voorbij. Evenals zijn ongezouten kritiek op diverse gebeurtenissen in het dorp Warnsveld. Als afsluiting een fictieve rit met de smalspoor-stoomtram vanaf het treinstation in Zutphen met de tramlijn van de Graafschap door de binnenstad van Zutphen, door Warnsveld, door Vorden naar Hengelo (Gld). Dan laat Jan Rossel de aanwezigen zien wat er zoal te zien was op en vanaf de rails welke in het jaar 1939 opgebroken werden. Voortzetting door de autobus. Einde voorstelling, inclusief pauze, omstreeks 22.00 uur. Ook hiervoor: Kaarten aan de zaal voor 5 euro, en een gratis kopje koffie of thee.
 

Meer berichten