Columns

Column Paul Bombeld - Aanplakbiljetten

Aanplakbiljetten

Bij woonzorgcentrum de Polbeek stap ik van mijn fiets. Even een fotootje maken van een aanplakbiljet op een lantaarnpaal. Overal in de stad hangen ze en hier op de hoek van de Van der Capellenlaan – van Dorenborchstraat ook. Biljetten met de oproep 'STOP Liquidatie', de plaatselijke kermis mag niet verplaatst worden van de markten naar de IJsselkade. Dat onderwerp is zo te zien een grote plakactie waard. Maar de kabelleggers die hier in de straat aan het werk zijn vinden dat totaal onbelangrijk, ze hebben het bord met wegwerkzaamheden pal voor het biljet geplaatst. Een foto maken lukt zelfs niet.

Ik verbaas mij het laatste jaar over al die plakacties. Het lijkt wel of iedereen die iets vindt dit met een plakactie in de stad moet communiceren. Ik scheef een paar maanden geleden al over die rare stickers over f*ck politiek en rechtse partijen zijn k*t. De plakkende 'Poldersocialisten' vinden dit zo te zien een acceptabele communicatiemethode. Ik zie het meer als verhuftering van de maatschappij.

En opeens verschenen een half jaar geleden van die doodskopstickers bij ons in de buurt op lantaarnpalen en verkeersboden. 'Houtstook = Gifrook' staat daar in hoofdletters onder. Tja, daar kun je het mee eens zijn of niet, maar ik vraag mij af of het nodig is dit standpunt via stickers op lantaarnpalen en verkeersborden uit te dragen. Ook deze actie draagt bij aan een rommelig straatbeeld. Hang thuis zo'n poster voor je raam, maar laat het straatmeubilair met rust. Ik heb nog geprobeerd een bijdrage te leveren aan een schone buurt door zo'n sticker te verwijderen. Helaas lukte dat niet, de sticker scheurde uit elkaar. De lantaarnpalen in onze buurt zijn net nieuw, de komende 20 jaar zullen we het met deze stickers moeten doen. Een beetje bizar is dat wel.

En dan hangt Zutphen nu weer vol met posters tegen de verplaatsing van de kermis. Over die verplaatsing heb ik geen mening, over het ophangen van vele honderden posters overal in de stad wel. Het wordt zo'n zooitje. En zoals we allemaal hebben kunnen lezen gaat de verplaatsing niet door. Prima, dan hoeft er geen actie meer worden gevoerd en komt nu het moeilijkste onderdeel: Het weer weghalen van al die illegaal geplakte posters die de stad nog steeds ontsieren.

Beste plakkers, u heeft natuurlijk het beste voor met de stad. Dus haal de posters van al die lantaarnpalen in heel Zutphen, scheidt het papier van het plastic plakband en als er hinderlijke lijmresten blijven zitten doet een potje stickerverwijderaar wonderen. Zo ligt onze stad na afloop van deze hele belangrijke kwestie er weer schoon en opgeruimd bij. En als u dan toch wilt blijven plakken, doe dat dan voortaan lekker digitaal.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden