Van een afstandje kijkt Henk Bouwman naar het eerste deel van zijn tekening.  Foto: Alize Hillebrink
Van een afstandje kijkt Henk Bouwman naar het eerste deel van zijn tekening. Foto: Alize Hillebrink (Foto: )

Eerste vierkante meter van De Oude Stad af

ZUTPHEN - Na drieënhalf jaar heeft tekenaar Henk Bouwman de eerste vierkante meter van zijn metersgrote tekening van de Zutphense oude binnenstad af. Afgelopen maandag werd deze geplaatst in een speciaal daarvoor vervaardigde lijst, in de lounge van het Hampshire hotel aan het 's Gravenhof. Het uiteindelijke formaat wordt maar liefst vijf vierkante meter.

Door Alize Hillebrink

"Kijk, dit is 'm." Van een afstandje kijkt Henk Bouwman naar het eerste deel van zijn tekening. Zijn werk hangt nu officieel aan de muur. "Het is nu nog een atelieropstelling," zegt hij, uiteindelijk komt er een definitieve lijst. "Bezoekers krijgen zo een indruk van de uiteindelijke afmeting."

Met concentratie wordt de logistiek doorgesproken. Als de museummedewerkers de handschoenen aantrekken breekt het moment van verhuizen en ophangen aan. Een beetje nerveus is hij wel, erkent Bouwman. Drieënhalf jaar heeft hij erop zitten achter zijn tekentafel in het Museumcafé. "Ik ben razend benieuwd hoe het eruitziet op ooghoogte. "

Ondeugend
De tekening zit volgens Bouwman vol met ondeugende dingen. "Laat eens zien," vraagt een medewerker nieuwsgierig. "Nee," lacht Bouwman gedecideerd. "Je moet goed kijken, dan zie je het." Verklarend: "Het dwingt mensen tot kijken, en dat wil een kunstenaar natuurlijk. En je moet het tekenen voor jezelf uiteraard ook leuk houden." Een ander grappig element is dat hij de namen van bezoekers verwerkte in daken van huizen en het groen van bomen. "Terugvinden is bijna onmogelijk."

Vanaf de start in 2015 hebben bezoekers de ontwikkeling van De Oude Stad kunnen volgen. Elke donderdag en zaterdag hield hij open atelier in de lounge van het Hampshire hotel. Naarmate de jaren en zijn werk vorderden weten steeds meer mensen hem te vinden. "Het wordt steeds drukker. Zutphen begint wakker te worden," grijnst Bouwman.

Wat opvalt aan het werk is het perspectief. De toeschouwer bekijkt de stad Zutphen hoog vanuit de lucht. Dit vogelvluchtperspectief was voor Bouwman soms best een uitdaging. "Het is één van de moeilijkste dingen die ik ooit gemaakt heb." Hij legt uit: "Vanaf de tekentafel lijkt het net of de torens scheef staan, maar als ik ze recht had getekend had Zutphen op een berghelling gelegen."

Nu het eerste deel van zijn werk officieel aan de muur hangt wordt er een nieuw wit vel op de tekentafel gelegd. "Ik ga nu verder met het tweede gedeelte van de binnenstad tot aan de rand. "Rond 2029 ben ik klaar", grapt hij.

Elke donderdag en zaterdag tussen 13.00 tot 16.00 uur werkt Henk Bouwman aan 'De Oude Stad'. Bezoekers kunnen dan het werk zien en in gesprek gaan met de kunstenaar. Locatie: Museumcafé, Hampshire Hotel 's Gravenhof.

Meer berichten