TinType maakt 'natte plaat' portretten met zilver en collodium op aluminium platen. Foto: PR
TinType maakt 'natte plaat' portretten met zilver en collodium op aluminium platen. Foto: PR (Foto: )

Zomerprogramma Musea Zutphen vol fotografieactiviteiten

ZUTPHEN - Het is Fotozomer in Zutphen en ook bij de Musea Zutphen. Deze zomer staan de musea helemaal in het teken van fotografie met twee prachtige tentoonstellingen en veel activiteiten. Tegenover de Musea Zutphen in de Walburgiskerk is de World Press Photo tentoonstelling te zien. Tijdens de fotozomer krijg je op vertoon van je WPP ticket korting op je entreeticket voor de Musea Zutphen.

Fotoshow
Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg komt met zijn fotoshow naar Zutphen op vrijdagavond 26 juli. Aanvang 20.00 uur (inloop met koffie vanaf 19.30 uur). In het auditorium van de Musea Zutphen verrast Jan Dirk van der Burg de bezoekers in deze intieme setting met zijn fotospektakel 'Fotoshow des Vaderlands': een ontregelend muzikaal fotospektakel waarin de zegeningen van onze online beeldcultuur worden gevierd. Een fotocomedy-show over de kunst van kantoorfotografie, catastrofaal hoerenbezoek en opvallende haartrends onder wethouders. Voor de gasten van deze show is er na afloop een speciale avondopenstelling van de World Press Photo in de Walburgiskerk. De avond kan feestelijk afgesloten worden met een drank je in de museumtuin. Tickets via www.zutphendoen.nl

Tentoonstellingen
Museum Henriette Polak toont Paradise Lost, een bedwelmende tentoonstelling vol paradijselijke beelden. De hedendaagse foto's balanceren op de grens van werkelijkheid en verbeelding. Door het tonen of achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze kijk op en plaats in deze wereld. Met kunstwerken van o.a. Erwin Olaf, Elspeth Diederix en Ruud van Empel uit de ING Collectie.

Het Stedelijk Museum Zutphen toont Picture this! Schrijven met licht, een tentoonstelling over fotografie als verhalenverteller. Een geschiedenis van kijken en bekeken worden, van verbeelding en identiteit. Met beelden uit de rijke collectie van fotopersbureau Zeylemaker. Opmerkelijke, tragische en grappige verhalen zien opnieuw het licht. Van bezetting en oorlog tot aan een reportage van een weggevlogen papegaai.

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Zutphens Persbureau, het bedrijf van fotograaf Patrick van Gemert en tekstschrijver/journalist Fiona de Heus, exposeert Patrick van Gemert '20 jaar Zutphense fotojournalistiek' in het auditorium van de Musea Zutphen. Deze foto's vormen een mooie aanvulling op de tentoonstelling Picture This! Schrijven met licht. Op 21 juli geeft Patrick een lezing over de ontwikkeling van Zutphens Persbureau en over de veranderingen in de fotografie door de jaren heen.

Workshops
Bij de tentoonstellingen horen activiteiten die je meer leren over (ouderwetse) fotografietechnieken, zoals een workshop Pinhole fotografie op 20 juli waarbij je meer leert over de boeiende techniek achter de pinhole fotografie en het zelf ook leert doen met je smartphone of spiegelreflexcamera.

Wil je jezelf of een geliefde op een bijzondere wijze vast laten leggen? Dan zijn de prachtige portretten die TinType maakt op 27 en 28 juli echt wat voor jou. TinType maakt 'natte plaat' portretten met zilver en collodium op aluminium platen. De techniek stamt uit 1851, waan jezelf in vervlogen tijden met deze prachtige fotografietechniek. Aanmelden via info@museazutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden