Liedy de Vos en David Beliën met hun jongens Beer (5) en Dorus (2). Foto:  Mirjam van Biemen
Liedy de Vos en David Beliën met hun jongens Beer (5) en Dorus (2). Foto: Mirjam van Biemen (Foto: )

Neergestreken: Liedy en David

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag neerstrijken in het Zutphense buitengebied, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in onze stad. In 2018 vestigden zich zo'n 3000 nieuwe inwoners in Zutphen, waarvan 230 afkomstig uit de Randstad.

Vandaag de beurt aan Liedy de Vos (34) en David Beliën (43). Een klein jaar geleden besloten ze Leerdam achter zich te laten en naar Zutphen te verhuizen met hun jongens Beer (5) en Dorus (2).

Door Mirjam van Biemen

Liedy: "Wij hebben elkaar vijf jaar geleden leren kennen via Tinder. Daten via internet vonden we allebei verschrikkelijk dus het was fijn dat we elkaar snel vonden. David: Het was een verademing om een vrouw zonder make-up te ontdekken op die app en toen we veel raakvlakken bleken te hebben ging het snel. Liedy: Ik woonde toen nog in Rotterdam, maar ben vrij vlug naar Leerdam verhuisd waar David toen nog als glasblazer werkte voor het Nationaal Glasmuseum. David: Ik doe veel voor de uitvaartbranche en verwerk as in massieve objecten en urnen naar de wens van nabestaanden. Leerdam is een zwaar christelijke gemeenschap. Ik heb me er nooit thuis gevoeld maar ben er gaan wonen vanwege mijn passie voor het vak."

David, die de kunstacademie in Tilburg deed, leeft voor het glas. Zijn werk is te vinden in diverse galeries in binnen- en buitenland. Negen jaar is hij als freelancer verbonden aan het museum totdat hij in een conflict verzeild raakt. Dit loopt dermate uit de hand dat het gezin zich uiteindelijk genoodzaakt voelt te verhuizen.

David: "Ik heb misstanden en wanpraktijken aangekaart bij de directie. Ik ben gewoon een klokkenluider. Dat is me duur komen te staan. Jarenlang heb ik met mijn hele ziel en zaligheid gewerkt voor dat instituut, maar uiteindelijk ben ik gewoon keihard aan de kant gezet. Glasblazen is een vak apart. Bij het museum zit een grote werkplaats met de nodige faciliteiten, daarom ben ik er destijds ook gaan wonen. Omdat ik nu weg ben bij het museum, ligt al mijn werk stil. De ovens die ik nodig heb, kosten heel veel geld. Ook heb ik geen collega's meer tot mijn beschikking die me kunnen assisteren, wat soms nodig is in dit vak."

Omdat de Achterhoek altijd al trok, besluit het gezin in deze regio een woning te zoeken. Alles lijkt samen te komen: Liedy, die in de zorg werkt, vindt gelijk een baan op een dagbesteding voor ouderen, het stel krijgt bericht dat ze in aanmerking komen voor een huurwoning in Zutphen én er is plek voor Beer op de vrijeschool. Een nieuwe start zou je denken, maar dan slaat het noodlot wéér toe.

Liedy: "Op de dag dat ik hoorde dat ik die baan had, kregen we bericht dat mijn moeder ziek was. Een paar weken na onze verhuizing is ze overleden. Ik had een goede band met mijn moeder en ben er nog steeds kapot van. David: Het is een heftige tijd geweest. Zij is haar moeder verloren en ik ben mijn werkplek verloren. Liedy: Maar Zutphen doet ons goed. We genieten enorm van ons nieuwe huis en zijn geweldig opgevangen door deze nieuwe gemeenschap van mensen. David: Het is hier zo anders dan Leerdam. De mensen lijken het leuk te vinden dat ik hier ben. Ik kreeg meteen veel hulp, ik wist niet wat me overkwam! Mensen hielpen me met het verspreiden van mijn posters, ze zochten mee naar een atelier en de gemeente gaf me gelijk een opdracht om een jubilarisvaas te maken. Liedy: David hoopt via crowdfunding genoeg geld binnen te halen om zijn eigen werkplaats uit te kunnen bouwen. Naast mijn werk in de zorg ben ik ook bezig mijn hobby uit te bouwen. Ik maak mijn eigen etherische oliën en wil workshops gaan geven. David: Ik wil ook glasblaasworkshops gaan geven, naast het maken van mijn eigen kunst en werk in opdracht. En ik hoop een stagebedrijf te worden waar jongeren het vak kunnen leren. Glasblazen leer je het beste als je jong begint. Liedy: Deze ideeën genereren gelukkig heel veel positieve energie. We hebben weer zin in de toekomst."

Wilt u de nieuwe werkplaats in opbouw van David bezoeken en zijn objecten bekijken? Dat kan. Het adres is: Marsweg 115 -1. Meer informatie over de olietjes van Lidy vind je op Facebook onder: Goddesses Of The Earth Oil Tribe.


davidbelien.com (eigen kunst)

daoglas.nl (glas in opdracht)


Liedy de Vos en David Beliën met hun jongens Beer (5) en Dorus (2). Foto:  Mirjam van Biemen

Meer berichten