Foto: Alize Hillebrink
Foto: Alize Hillebrink

Zutphense kermis blijft op de markt

ZUTPHEN - Maandagavond 8 juli heeft de Zutphense gemeenteraad zich unaniem uitgesproken voor instandhouding van de kermis op de Zutphense Markten. De voorkeur van het college voor de IJsselkade als toekomstige locatie van de kermis is hiermee van de baan.

Door Alize Hillebrink

Volgens Elsbeth Boerboom, woordvoerder van de werkgroep 'Geen kermis op de IJsselkade', zijn bewoners en bedrijven blij dat de gemeenteraad zich tegen het plan heeft uitgesproken. "Het toont aan dat democratische samenspraak mogelijk is. Wij voelen ons door hen gehoord."

De werkgroep 'Geen kermis op de IJsselkade' bestaat uit vijf mensen en heeft volgens Boerboom een achterban van circa honderdvijftig mensen, waaronder omwonenden en bedrijven. "De locatie IJsselkade was een vooringenomen locatie. Al voordat gesprekken plaatsvonden was deze plek al de keuze van het college. Dat is één van onze bezwaren tegen hoe het proces is gelopen."

Ondeugdelijk proces
Ook GroenLinks, mede-indiener van een amendement van D66 en SP om de kermis voorlopig op de markten te houden, spreekt van een ondeugdelijk proces waarbij niet gezamenlijk is gezocht naar een alternatief. "Er is alleen individueel per sector gesproken en daarbij uitsluitend over de IJsselkade," aldus Logemann van GroenLinks.

De kermis in de Zutphense binnenstad is niet onomstreden. Omwonenden klagen al jaren over in hun ogen onacceptabele overlast van de kermis en ondernemers over gederfde omzet. Daarom deed de gemeente vorig jaar onderzoek naar potentieel geschikte locaties voor de kermis. Van de alternatieve locaties zagen Bureau de Kermisgids en de kermisexploitanten de IJsselkade als een potentieel geschikte locatie. Ook het college was deze mening toegedaan.

Na verschillende informatiebijeenkomsten met inwoners en ondernemers begin dit jaar, sprak het college de voorkeur uit voor de IJsselkade als toekomstige locatie van de Zutphense kermis. Afgelopen maandag 8 juli werd dit plan door de Zutphense gemeenteraad unaniem van tafel geworpen.

Kermis blijf op de markt
In een reactie laat wethouder Annelies de Jonge weten: "Het signaal van de gemeenteraad is helder. De kermis blijft op de huidige plek. De komende tijd gaan we onze energie steken in de samenwerking tussen kermis, bewoners en ondernemers."

Een ander doorslaggevend feit vindt de werkgroep 'Geen kermis op de IJsselkade' dat alle kermisattracties op de IJsselkade op de rijbaan zouden komen. "Hierdoor wordt het doorgaand verkeer in Zutphen ontwricht," zegt Boerboom. "Je kunt beter kijken naar evenementen die passender zijn op de IJsselkade als locatie. Evenementen waarbij je niet het complete verkeer hoeft plat te leggen."

Boerboom en haar werkgroep beseffen dat de overlast van de kermis op de Markten nu blijft bestaan. "We hopen dat partijen met elkaar om de tafel gaan, naar elkaar luisteren en iets doen met de goede suggesties die er zijn. Als we daar nog een rol in kunnen spelen dan zijn een aantal van ons daartoe bereid."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten