Suus Lodewijks. Foto: InZutphen/CPP
Suus Lodewijks. Foto: InZutphen/CPP (Foto: )

Hema Zutphen in de zomer ook op zondag geopend

ZUTPHEN – In de maanden juli en augustus is de Hema aan de Beukerstraat 14 in Zutphen ook op zondag geopend. "We moeten meegaan met de tijd en de klantbehoefte," legt Suus Lodewijks uit. "Er zijn steeds meer tweeverdieners, die meer te besteden hebben maar minder tijd hebben. Bovendien zijn er in de vakantieperiode ook veel gasten vanuit de Randstad en die zijn al gewend om op zondag boodschappen te doen. We gaan ons daarop aanpassen." De Hema is op Zomer Zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

Door Liesbeth Spaansen

De bedoeling is dat Suus binnen afzienbare tijd de zaak van haar moeder zal overnemen. Zij weet zich gesteund door de personeelsleden, waarvan er een aantal al bijna veertig jaar verbonden is aan Hema Zutphen. "Zij hebben mij zien opgroeien en ik ben met hen meegegroeid. We blijven het samen doen."

De Hema-vestiging in Zutphen is een echt familiebedrijf. De opa van Suus en zijn broer, oom Naas, begonnen in 1960 samen als franchisers de Hema Zutphen in het pand waar nu Kruidvat is. In 1973 verhuisden zij naar het pand van Kronenburg. Jaren later, 1987 kwam zijn dochter Yolanda Lodewijks-Keijser in de zaak, die in 2008 flink werd verbouwd. "De horeca kwam naar beneden en werd ook verdubbeld wat vierkante meters betreft. Er ontstond veel ruimte voor de lunchroom."

Tijdens weer een grote verbouwing in de zomer van 2012 veranderde de winkel van New York stijl met hoge stellingen naar een Make-Over lay-out waar meer overzicht was en inspiratietafels werden ingericht. En vanwege een wijziging in de planning en een geplande vakantie, vroegen Suus' ouders of zij en haar zus het personeel wilde bijstaan tijdens hun afwezigheid. "Dat wilden we wel. Maar terwijl mijn zus vroeg: 'Hoe kun je dit al dertig jaar doen?' vond ik het helemaal leuk," lacht Suus er nog om. "Mijn moeder kreeg toen wel een idee dat ik haar zou willen opvolgen."

Sinds 2,5 jaar staat Suus Lodewijks inderdaad samen met haar moeder in de zaak in de Zutphense binnenstad. "Vijf jaar geleden kwam ik al bij Hema werken, eerst in Amsterdam in de Ferdinand Bolstraat en de Kinkerstraat, tijdens de interne Hema-opleiding tot ondernemer. Ik deed deze opleiding naast mijn bachelor criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maar mijn hart lag zó bij Hema. Het viel niet meer te combineren met mijn studie." De scriptie heeft ze uiteindelijk niet meer geschreven.

"Het is geen verplichting vanuit Hema om op zondag de winkel te openen. Dat is iets dat je als ondernemer besluit," weet Suus. "Maar je moet durven te ondernemen en durven risico's te nemen. Nu gaan we in de zomermaanden extra open, maar mochten we merken dat er vanuit de inwoners van de stad behoefte is om deze verruiming van openingstijden voort te zetten, gaan we overwegen om het door te zetten." Personeel voor de zondag bleek geen probleem. "We hebben lieve personeelsleden die met ons meedenken. Voor alle afdelingen, horeca, vleeswaren, gordijnen of klantenservice hebben we toch verschillende mensen nodig, maar ze hebben allemaal een Hema-hart."

Meer berichten