Foto:
Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Rupsjes

Rupsjes

Het is overduidelijk, we hebben een probleem met z'n allen. Ja wij met z'n allen. En niet zomaar een probleem, maar een groot probleem. Het is op de radio, op tv en staat in de krant. Iedereen praat er over. In de rij bij de kassa in de supermarkt, bij het tankstation, in het zwembad en bij de apotheek. Vrees zelfs dat heel veel mensen er over dromen. Is het zo erg dan? Ja kennelijk wel. We worden overgenomen. Overgenomen door de eikenprocessierups die tegenwoordig ons hele leventje bepaalt.

Ze zijn er al een paar jaar natuurlijk en ze zijn ook al een paar jaar strontlastig. Het beestje zelf doet niet zoveel, beetje met z'n vriendjes in een kudde in een boom hangen. Hij bijt niet, pleegt geen overvallen, gooit geen rotzooi van zich af en hij scheldt ook niemand uit. Het grote probleem is dat het rupsje nogal harig is en verhaart. En die haartjes, daar kunnen wij mensen heel slecht tegen. Daar kan het beest niks aan doen, dat doet hij niet om ons te pesten ofzo. Het is gewoon de natuur van dat beest dat hij zijn wilde haren verliest. Kunnen een hoop mensen nog wat van leren, maar da's een ander verhaal.
Hier in Zutphen zijn ze ook weer neergestreken. Dat snap ik wel. Hier in Zutphen hebben we immers al laten zien dat we het niet kunnen winnen van kleine beestjes in bomen. De kevertjes in het Witte Lint hebben gewoon even een miljoenen kostend kunstwerk gesloopt, het is ons niet gelukt dit te stoppen.

Met de eikenprocessierups is de gemeente druk. En terecht hoor. Heb zelf nog geen bultjes gehad (of simpelweg niet opgemerkt omdat ik al genoeg uitslag heb), maar van mensen om me heen hoor ik genoeg over de jeukende en brandende bultjes die ze hebben gekregen van de haartjes van de rups. En dat schijnt geen pretje te zijn. Op de site van de gemeente Zutphen staat zelfs een kaart met daarop alle bomen, de eikenbomen zijn blauw gekleurd. Als je een hardlooprondje of fietstochtje wilt maken kun je hier je route plannen. Tip: Park Bronsbergen. Geen boom te bekennen. En de Hoven, ook redelijk safe daar. Om ons burgers te beschermen maakt de gemeente Zutphen gebruik van nematoden (van wat????). Dat zijn kleine wormpjes die de eikenprocessierups van binnenuit opeten. Gruwelijke dood voor die arme rups. En lijkt mij zinloos want zo'n worm vreet geen haren lijkt mij. Ook zijn er speciale bloemetjes en plantjes geplant die natuurlijke vijanden van de rups aantrekken zoals de koolmees. Zo'n koolmees, die verslind zo'n rups met huid en haar, dus lost het probleem ook op. Maar vrees dat er wel koolmezen moeten komen met vraatzucht om heel Zutphen van die beesten te ontdoen en dat er dan over een paar weken koolmezen van 18 kilo rondvliegen. Nesten opzuigen en cremeren doet de gemeente ook.

Of ik dan een betere oplossing heb? Ontharingscrème smeren op die bomen. Dan krijgen we gewoon naakte rupsen. Ook geen gezicht natuurlijk, maar ja, kleinigheidje hou je toch. Misschien dat die beesten dan uit schaamte gewoon heel snel vlinder worden en wegvliegen. Opgelost.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden