Columns

Column Paul Bombeld - De buurt-AED

De buurt-AED

In de Boslaan kom ik Mart Breedeveld tegen. Enkele weken geleden stond hij in dit weekblad met zijn initiatief om een buurt-AED voor zijn straat te regelen. Met zo'n defibrillator kun je mensenlevens redden bij een hartstilstand. Binnen zes minuten moet het hart weer op gang worden gebracht, anders treedt snel blijvende beschadiging van de hersenfuncties op. En dan is het altijd handig als zo'n apparaat ergens bij je in de straat hangt, denkt Mart. Hij wacht daarom niet op anderen, maar begint zelf een geldinzamelactie. Dat lijkt mij een goed initiatief.

Thuis neem ik eens even een kijkje op de site buurtaed.nl. Daar zijn ze erg concreet, ik kan direct een actie starten om ook zo'n apparaat in mijn buurt te krijgen. Helen van der Meij uit Zutphen heeft dat onlangs al gedaan. En met veel succes. 39 donateurs hebben het geld voor een hartdefibrillator binnen de kortste keren bijeengebracht. In de omgeving van de Cartharina Amaliarotonde hangt er inmiddels een. Chapeau. Zelf noem ik deze rotonde in de Kleine Omlegging overigens de Tom Dumoulin-rotonde vanwege zijn naam die daar al jaren opgekalkt is. In Leesten in de omgeving van de Aletta Jacobsingel woont u ook veilig, daar heeft Roel Meijerink inmiddels een AED kunnen kopen met behulp van 41 donateurs. Bij de ingebruikname in januari werd zelfs een heuse openingsparty georganiseerd. Dat verbaast mij niets. Roel -die ik toevallig ken- is een zuiderling en houdt wel van een feestje. En in Gorssel heeft Carolien van Poecke de afgelopen maanden ook een AED kunnen ophangen aan Voorende. 27 donateurs betaalden mee.

Maar dan ontdek ik een mankement in het systeem. De Hartstichting en het Rode Kruis wisselen geen gegevens uit over de locaties waar de AED's hangen. Op AED.rodekruis.nl staan een heleboel plekken in Zutphen waar ze hangen, maar de AED's van de Hartstichting staan er niet allemaal bij. Zorgelijk. En in het hele centrum van Zutphen hangt volgens het Rode Kruis slechts één AED, bij gezondheidsspeciaalzaak Binorm. Dat vind ik vreemd. Hangt er nu écht geen AED in het gemeentehuis of bij de Bibliotheek? Snel aanmelden dat ding!

Tenslotte nog even terug naar Mart en zijn buurt-AED Boslaan. Er staan zo'n 16 huizen in de Boslaan en zo'n apparaat kost 1600 Euro. Twee weken geleden heeft hij overal een brief door de bus gedaan en de afgelopen week een herinnering. Even vragen wat de tussenstand is. Inmiddels hebben negen bewoners van de Boslaan een bedrag op de rekening van de Hartstichting gestort. Twee derde van het benodigde geld is inmiddels binnen. Hij heeft nog een paar weken om het restbedrag binnen te halen. En als dat niet lukt krijgt iedereen het geld van de Hartstichting gewoon terug.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden