Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Henk Harberts met echtgenote José. “Zij gaf alle medewerking voor mijn vrijwilligerswerk. Zonder houdt het op.” Foto: Eric Klop
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Henk Harberts met echtgenote José. “Zij gaf alle medewerking voor mijn vrijwilligerswerk. Zonder houdt het op.” Foto: Eric Klop

Henk Harberts benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Algemeen

Geen ARBO-perikelen maar een lintje 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – "Dat was wel een overval. Een complete verrassing!". Henk Harberts is nog steeds een beetje beduusd nadat hij uit handen van locoburgemeester Harry Matser een Koninklijke Onderscheiding heeft gekregen. De 70-jarige Zutphenaar gaat voortaan door het leven als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kinderboerderij De Schouw was de plaats van handeling waar Harberts afgelopen zaterdagochtend werd onderscheiden. Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving. En dat zijn er nogal wat. Zo is hij al zo'n 35 jaar vrijwillig actief op de kinderboerderij. Waar hij ooit de ARBO-wetgeving in praktijk bracht. "Men zei dat ik daar vanochtend voor moest komen", zegt hij. "Ik dacht dat de uitvoering van de wettelijke bepalingen misschien wat in het slop was geraakt. Maar volgens mij is alles nog steeds prima geregeld."

Inderdaad, Henk Harberts werd niet vanwege de ARBO op de kinderboerderij ontboden, maar voor iets heel anders. "Toen ik aankwam zag ik allemaal vlaggen en wel héél veel fietsen. 'Is hier een kinderfeestje', vroeg ik nog." Totdat hij tal van familieleden zag zitten. En de locoburgemeester, met ambtsketting en al. Het ging om Henk, de man waarop De Schouw immer een beroep kan doen. Al sinds medio jaren '80 van de vorige eeuw. "Ik werkte als inspecteur van gasinstallaties bij de GAMOG. Mijn chef deed veel op de kinderboerderij. En mijn vrouw en ik kwamen er regelmatig met onze kinderen. Ik gaf aan er ook wel actief te willen zijn. Dat kwam goed uit. De vrijwilligers waren druk met de afwerking van De Schouwberg, het ontmoetingscentrum. Ik kon meteen beginnen. Ze zaten om mensen verlegen."

Van het een kwam het ander. In de loop der jaren draaide hij beheersdiensten, zat hij drie jaar in het bestuur en begeleidde hij speciale activiteiten. Later kwam ook het onderhoud op zijn bordje, waarbij het goed uitkwam dat een vertrekregeling met zijn werkgever hem reeds op zijn 55ste meer vrije tijd bood. Nog steeds is Harberts met een clubje vrijwilligers elke woensdagmorgen in de weer om de kinderboerderij spic en span te houden. "En ook voor noodreparaties kan men altijd bij Henk terecht", geeft zijn echtgenote José aan. Zij vindt de inzet van haar man prima. Hoewel, nu zij zelf ook geen betaalde baan meer heeft, het stel wat vaker sámen leuke dingen onderneemt. "Eropuit met de caravan bijvoorbeeld."

Hetgeen ertoe leidde dat Harberts een aantal vrijwilligersactiviteiten gaandeweg heeft laten vallen. Zo was hij lid van de plaatselijke Steenuilwerkgroep en trad hij volgens rooster op als kerkwacht in de plaatselijke St. Janskerk. Waar de samenleving als het aan Harberts ligt voorlopig nog wel op kan blijven rekenen is, naast het werk op De Schouw, het onderhoud dat hij verricht op de RK Begraafplaats aan de Warnsveldseweg. En zijn medewerking aan het project 'Techniek op locatie' niet te vergeten, waarin hij techniekles geeft aan groepen 7 van het basisonderwijs.

Het is dus nogal wat waarmee de actieve Zutphenaar zich lintjeswaardig verdienstelijk maakt of heeft gemaakt. Toch vindt hij een Koninklijke Onderscheiding overdreven. "Je hoort dat mensen een lintje krijgen voor bepaalde verdiensten. Maar om nou te zeggen dat ík aan de beurt was…. Ik zat er niet op te wachten. Vrijwilligerswerk díent niet iets bijzonders te zijn. Je moet het gewoon dóen. Het is gewoon nuttig en leuk. Ook voor jezelf. Maar je waardeert het natuurlijk wel als je zo gewaardeerd wordt", besluit Henk Harberts.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant