Tonnie Lammers en Marten Zwiep voor de ingang van de speeltuin. Foto: Bernadet te Velthuis
Tonnie Lammers en Marten Zwiep voor de ingang van de speeltuin. Foto: Bernadet te Velthuis

Tonnie (80) en Marten (71) zoeken opvolgers voor speeltuinvereniging BSP

Algemeen

ZUTPHEN – Aan de Pagematestraat 22a in Zutphen ligt een 'verborgen' pareltje. Halverwege de straat, wat verscholen tussen twee huizenblokken, bevindt zich namelijk de ingang van het kinderspeelparadijs van Buurt- en speeltuinvereniging BSP. De met hekken omsloten speeltuin wordt al sinds jaar en dag gerund door Tonnie Lammers (80) en Marten Zwiep (71). Naast het openen en toezicht houden, zorgen zij voor de onderhoud van het terrein, de speeltoestellen en het op het terrein gelegen clubgebouwtje. Stilzitten is er bij de heren dan ook niet bij, maar na zo'n dertig jaar zich met hart en ziel te hebben ingezet, 'is het een keer klaar'. Met het 75-jarig bestaan van de speeltuin(vereniging) in 2020 in hun achterhoofd, vinden Tonnie en Marten dat een mooie moment om te stoppen. En zijn ze daarom op zoek naar opvolgers.

Door Bernadet te Velthuis

Op een zonnige vrijdagmiddag zit ik samen Tonnie (Marten volgt later) en betrokken buurtbewoonster Minka Weeda aan een tuintafel in de schaduw van het clubgebouw. Uitkijkend over het grote speeltuinterrein laat ik hardop weten nooit van deze plek geweten te hebben. En dat blijkt niet zo vreemd, volgens Tonnie: "Veel mensen weten niet dat dit zich hier bevindt". Zonde, want niet alleen kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen, ook ouders genieten zichtbaar van hun kroost terwijl ze het zich gemakkelijk maken op een van de vele tuinbanken. En tussendoor naar huis hollen voor een bezoek aan het toilet is niet nodig. Het clubgebouw is namelijk van alle gemakken voorzien, zoals toiletten en een keukenblok met wasbak, koelkast en koffie/thee-apparatuur. Ook zijn ranja, chips en ijsjes (tegen een vergoeding van 25 cent) verkrijgbaar en zijn zelfs de benodigde pleisters binnen handbereik. Het gebouw wordt verder gebruikt voor activiteiten als kaartavonden (denk aan klaverjassen en jokeren), sjoelen, bingo, darten, spelletjes, handwerken en knutselen met kinderen.

Terwijl Tonnie een vers bakje koffie inschenkt, vertelt hij hoe hij hier 29 jaar geleden terechtkwam: "Ik werd door een voorganger aangesproken tijdens de avondvierdaagse en dacht, waarom niet? Ik heb tijd en omgang met kinderen is leuk". Maar, zoals hij toekomstige opvolgers wil laten weten: "Je moet er wel iedere dag (behalve zondag) zijn en er voor de volle honderd procent voor gaan, anders schiet het niet op". En dat kan Marten, die even later aanschuift, beamen. "Het vergt inzet, maar dit moet gewoon blijven bestaan". Dat was voor hem dan ook de drijfveer om zich dertig jaar geleden als vrijwilliger voor de speeltuin te melden. "Als lid van het bestuur wist ik dat dat nodig was voor het voortbestaan".

Vrijwilligers (en ook bestuursleden) zijn dan ook broodnodig. Want naast toezicht houden en zorgen dat kinderen de huisregels naleven, vergen de speeltuin (die in 2002 volledig is vernieuwd dankzij de bijdrage van sponsoren) en het clubgebouw het nodige onderhoud, van onkruid weghalen en opruimen tot schilderwerk. De schoonmaak van het clubgebouw neemt Minka samen met drie andere dames voor haar rekening. Voor de grotere onderhoudswerkzaamheden is BSP afhankelijk van sponsoren. Zo hebben Tonnie en Marten de vloer van het clubgebouw nog op het wensenlijstje staan: "De tegels zijn al gesponsord, nu nog iemand die ons wil helpen het erin te leggen". Sponsoren zijn dan ook van harte welkom.

De speeltuin, toegankelijk voor kinderen tot 12 jaar, beschikt naast diverse schommels, glijbanen en zandbakken, ook over een vaste tafeltennistafel en bakken met speelattributen waarmee de kinderen zich volop kunnen vermaken. Wel zijn er een paar regels, zoals: geen (voet)ballen en 'schiet'spulletjes. Tonnie en Marten: "Er lopen hier ook kleintjes rond en het is belangrijk dat iedereen leuk kan spelen." De hekken waarborgen niet alleen de veiligheid (denk aan zomaar de straat oplopen), het voorkomt ook dat er hondenpoep terechtkomt of dat het als hangplek gebruikt wordt. Verder zorgen een paar huisregels en toezicht voor de rest. "Veel kinderen maken gebruik van deze speeltuin, dit mag niet verloren gaan", zo besluiten de heren.

Openingstijden
De speeltuin is van 1 april tot 31 oktober geopend, m.u.v. zon- en feestdagen. Op maandag, dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Op woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. En op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 17.00 uur. In de vakanties zijn de doordeweekse openingstijden wat ruimer: van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, van 14.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur.

Informatie en aanmelden
Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger of sponsor, neem contact op met Marten Zwiep via e-mail.


m.zwiep3@live.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant