Alle winnaars Cleantech Battle 2019. Foto: Cleantech Center
Alle winnaars Cleantech Battle 2019. Foto: Cleantech Center

Student Lucas de Groot wint Cleantech Battle 2019

Algemeen

ZUTPHEN/REGIO - Lucas de Groot van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft op donderdag 6 juni de Cleantech Battle 2019 gewonnen. In de Broodfabriek in Zutphen roemde de jury de haalbaarheid en interesse die er nu al bestaat in de markt voor zijn 'zonne-concentrator' voor de glastuinbouw. Ze spoorden Lucas aan om zijn idee verder te realiseren en kende hem de eerste prijs van 3000 euro toe. In totaal pitchten in deze finale tien studententeams uit Oost-Nederland verschillende innovatieve ideeën op het gebied van schone technologie.

Lucas de Groot bedacht een 'zonne-concentrator voor de glastuinbouw'. Hiermee kan je zelfs op een glazen tuinbouwkas energie opwekken. De zonne-concentrator bestaat uit een slimme combinatie van een grote lens en een klein zonnepaneel. Het product neemt een minimale ruimte in, waardoor voldoende licht in de kas blijft vallen.

De tweede prijs ging naar Veerle Kommeren en Anne Lazaroms, ook van de HAN. Zij ontwierpen een stoel van biobased materiaal dat plastic kan vervangen. Jelle Hilarius en Jules van Haaren van Hogeschool Windesheim in Zwolle wonnen de derde prijs met hun zonnetapijt. Een kleed dat je kan uitrollen om zonne-energie op te wekken, bijvoorbeeld op voetbalvelden die niet worden gebruikt.

De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.

Lucas de Groot won de eerste prijs. Foto: Cleantech Center

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant