Silvia Heyl in de Buitensociëteit met op de achtergrond het koor van de Vrije School. Foto: PR
Silvia Heyl in de Buitensociëteit met op de achtergrond het koor van de Vrije School. Foto: PR

Silvia Heyl: 'De Buitensociëteit is voor mij dé plek van plezier'

ZUTPHEN - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis toegankelijk. Het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is 'Plekken van plezier'. De eerste plek waar bestuurslid Silvia Heyl dan aan denkt is: "De Buitensociëteit!".

"Bij het thema plekken van plezier denk ik meteen aan het theater. In dit geval de prachtige Buitensociëteit", vertelt Silvia Heyl die als directeur van Stichting Bog zitting neemt in het comité Open Monumentendag. "Vanaf het moment dat ik mijn eerste eigen geld verdiende heb ik enorm veel kaartjes voor theatervoorstellingen gekocht. Van cabaret tot toneel. Ik ben dol op alles. Toen ik in Eefde ging wonen en werken nam ik uiteraard ook een abonnement op de schouwburg."

"Ik weet nog dat ik kennismaakte met de Buitensociëteit. Aan de buitenkant verwacht je helemaal niet dat er zo'n mooie zaal in verscholen ligt, maar als je de zaal binnenstapt krijg je meteen een bijzonder gevoel. De Buitensociëteit is een prachtige zaal. Intiem, warm en met een buitengewoon goede akoestiek. De Buitensociëteit begon eigenlijk al in 1854. In Zutphen waren in die tijd verschillende sociëteiten, maar er was er niet één voor de gewone burger. Daarom werd er een muziektent gebouwd in het noordelijke vestinggebied. Een sociëteit die voor iedereen toegankelijk was. Omdat hij net buiten de stad lag en omdat de concerten in de open lucht waren, kreeg de koepel al snel de naam Buitensociëteit."

"Vanwege de vestingwet, die pas in 1874 werd opgeheven, mochten er in dat gebied geen stenen gebouwen staan. Bij een dreiging moest een gebouw namelijk snel afgebroken kunnen worden. Pas in 1890 werd het startsein gegeven voor het bouwen van de huidige stenen concertzaal met neorenaissancistische stijlkenmerken. Als bouwkundige word ik heel warm van de zaal. De Buitensociëteit was in die tijd écht een eyecatcher voor de stad. Helaas is dat vaak niet meer zo terwijl juist theaters, oude en hedendaagse, een bijzondere plek in de stad innamen."

'Tijdens Open Monumentendag is het al jaren mogelijk om te rolschaatsen in de Buitensociëteit'

"Een theater is voor mij een plek van plezier omdat je hier van alles kunt beleven. Tijdens Open Monumentendag is het al jaren mogelijk om te rolschaatsen in de Buitensociëteit. Ontzettend leuk dat de zaal dan vrij toegankelijk is voor iedereen. En natuurlijk extra bijzonder dat je er dan kunt rolschaatsen."

"In de omgeving van de Buitensociëteit, aan de Deventerweg, staan talloze jugendstil huizen. Het is een heel bijzondere én herkenbare bouwstijl uit begin twintigste eeuw. Ik begrijp dat de bewoners van deze prachtige huizen niet en masse op 14 en 15 mei hun deuren gaan open zetten, maar ik zou het geweldig vinden als we tijdens Open Monumentendag eens met een kleine groep binnen zouden kunnen kijken. Bij deze stijl gaan ontwerp buiten en binnen vaak samen. Hoe leuk zou het zijn als we deze pareltjes één weekend kunnen delen?".

Overweegt u uw monumentale huis, jugendstil of geen jugendstil, een dag(deel) open te stellen of wilt u misschien een kleine groep geïnteresseerden rondleiden door uw pand tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september? Meld u dan aan. Meer informatie of aanmelden kan via de website en e-mail.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl

Meer berichten