Tiny Palm, Martin Palm en Bernadette van Lent. Foto: Joke Burink
Tiny Palm, Martin Palm en Bernadette van Lent. Foto: Joke Burink

Symposium over dementie in Lievelde

Verdriet, hoop en veerkracht

Door Joke Burink

ACHTERHOEK – Dementie zet de wereld van de patiënt en naasten op zijn kop. Hoe ingrijpend de gevolgen zijn weten ook Tiny en Martin Palm uit Ulft maar al te goed. Omgaan met de ziekte vraagt voortdurend het vermogen om nieuwe wegen te vinden.

Tiny Palm uit Ulft maakte mee hoe haar man op 48-jarige leeftijd ernstige gezondheidsproblemen kreeg. "Mijn man werkte op de bank en kreeg problemen met zijn arm. Therapie hielp niet en het functioneren op zijn werk verliep op den duur steeds moeizamer. Toen hij door een reorganisatie boventallig werd, koos hij voor een carrière-switch richting verpleging."
Hoe gemotiveerd Martin Palm ook was, de slecht functionerende arm bleef een obstakel. Na een bezoek aan de neuroloog kwam de harde diagnose: Parkinson.

Onzekere toekomst
Een periode vol onzekerheden volgde. Tiny Palm: "Ik probeerde plannen te maken om de onzekere toekomst beter aan te kunnen, maar nu weet ik dat het geen enkele zin heeft om ver vooruit te denken. Je weet niet hoe de ziekte zich ontwikkelt. In ons geval merkte ik vooral dat Martin star werd in zijn denken en dat hij niet goed kon reageren op situaties; dingen waar hij eerder nooit moeite mee had. "
Martin Palm: "Er komen te veel prikkels binnen. Ik heb daar moeite mee. Ik besef dat mijn vrouw eigenlijk niet meer dezelfde man heeft, waarmee ze getrouwd is."
De gevolgen van Parkinson hebben het dagelijkse leven van de familie afgelopen jaren drastisch veranderd. Martin: "Ik heb nog vier jaar vrijwilligerswerk gedaan bij de scouting en verpleeghuishuis Antonia." Tegenwoordig gaat Martin twee keer per week naar de dagbesteding waar hij de dieren verzorgt. Een potje schaken doet hij er ook. Vroeger kon hij tijdens het spel zeven stappen vooruitdenken, maar dat lukt niet meer. Thuis is hij nog wel graag bezig in de tuin, maar ook die mogelijkheden worden steeds beperkter.

Begeleiding
Bernadet van Lent is trajectbegeleider dementie en zij komt regelmatig thuis bij Tiny en Martin Palm. Bernadet: "Ik ben er voor beiden. Tijdens onze gesprekken luister ik vooral naar wat er nodig is om de levensvreugde te behouden en door te kunnen gaan. Ik geef tips en informatie waarmee ik de mensen verder probeer te helpen. Dementie geeft verdriet, maar er is ook veerkracht. Als je weet hoe je met het verdriet kunt omgaan, kan het ook wat opleveren."

Symposium
Op woensdag 19 juni vindt in Lievelde het symposium: 'verdriet, hoop en veerkracht bij dementie' plaats. In een middag- of avondbijeenkomst kunnen mantelzorgers, naasten, beroepskrachten en andere belangstellenden tijdens een lezing door professor Manu Keirse meer te weten komen over: de ingrijpende gevolgen van dementie, wat er nodig is om overeind te blijven en om verder te kunnen gaan. Na de pauze vertelt Tiny Palm uit eigen ervaring hoe zij het leven met haar man voortzet nu hij Parkinson dementie heeft. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en er is ook een kleine informatiemarkt aanwezig.
Het middagprogramma duurt van 13.30 tot 16.00 uur, het avondprogramma van 19.00 tot 21.30 uur, beide vinden plaats in zaal Besselinkschans aan de Heringsaweg in Lievelde. Aanmelden kan via e-mail: trajectbegeleiding@kwetsbareouderen.nl of telefonisch: 085-4857580.
Op woensdag 2 oktober wordt de lezing herhaald in Hengelo (Gelderland).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten